Yazının içeriği
- Ülkemizde Yetişen Ağaç Çeşitleri
- Ağaç Türleri
- Ahlat ağacı
- Akasya ağacı
- Akça ağaç
- Alıç ağacı
- Andız ağacı
- Ardıç ağacı
- Armut ağacı
- Avokado ağacı
- Ayva ağacı
- Ateş dikeni ağacı
- At kestanesi ağacı
- Badem ağacı
- Ceviz ağacı
- Çakal Eriği (Güvem Eriği) ağacı
- Çam ağacı
- Çınar ağacı
- Çitlenbik ağacı
- Çoban püskülü ağacı
- Defne ağacı
- Dişbudak ağacı
- Dut ağacı
- Erik ağacı
- Elma ağacı
- Erguvan ağacı
- Fındık ağacı
- Göknar ağacı
- Gürgen ağacı
- Gülibrişim ağacı
- Hurma ağacı
- Huş ağacı
- Hünnap ağacı
- İğde ağacı
- İncir ağacı
- Kahve ağacı
- Kakao ağacı
- Karayemiş ağacı
- Kavak ağacı
- Kayın ağacı
- Kestane Ağacı
- Kızıl ağaç (Yaykın ağacı)
- Kiraz ağacı
- Kivi ağacı
- Kocayemiş ağacı
- Kokar ağaç
- Kuşburnu ağacı
- Ladin ağacı
- Limon ağacı
- Mahlep ağacı
- Mandalina ağacı
- Manolya ağacı
- Mazı ağacı
- Malta eriği (Yeni dünya) ağacı
- Meşe ağacı
- Muşmula ağacı
- Muz ağacı
- Nar ağacı
- Papaz külahı ağacı
- Porsuk ağacı
- Portakal ağacı
- Sabun ağacı
- Sedir ağacı
- Servi ağacı
- Sığla ağacı
- Söğüt ağacı
- Şeftali ağacı
- Şimşir ağacı
- Vişne ağacı
- Yaban mersini (likapa) ağacı
- Zambak ağacı
- Zeytin ağacı
Ülkemizde Yetişen Ağaç Çeşitleri
Türkiye, flora ve fauna bakımından oldukça zengindir. Her bölgesinde kendine has endemik bitki türleri de içermektedir. Ağaç türleri, bu çeşitliliğin en önemli halkalarındandır. Bu zenginliği korumak ve çeşitlendirmemiz gerekmektedir. Türkiye’de yetişen ağaç çeşitleri ne kadar fazla ve zengin olursa o kadar ülkemizde zenginleşir. Ağaç çeşitliliği bize farklı ağaç tipleri, görüntüleri ve ağaç isimleri olarak gerçek bir şölen sunmaktadır. Bu sebeplerle, ülkemizde yetişen ağaç türleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, onları korumak ve sayılarını arttırmak önemli bir kazanım olacaktır.
Konuyla ilgili okumalık: Ağaçların Faydaları Nelerdir?
Peki, Dünyanın 60.000’den fazla ağaç türüne ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Bu ağaçlar temiz hava, su, biyolojik çeşitlilik, sosyal etki, sağlık ve iklim için bir çok güzelliği bize sağlıyor! Ve hepsi olağanüstü güzellikte ağaç isimleri içeriyor.

Konuyla ilgili okumalık: Ormanların Faydaları Nelerdir?
Ağaç türleri açısından sahip olduğumuz bu zenginlik, ağaçların faydaları noktasında bize büyük katkılar sağlamaktadır. Türkiye’de yetişen Ağaç Türleri listemiz kısaca şu şekildedir.
Ağaç Türleri
Ahlat ağacı

Ahlat ağacı, yaban armudu olarak bilinen ve Anadolu’nun bir çok yerinde yetişebilen ağaç çeşitleri arasında yer alır. İklim ve bölge gözetmeksizin ortama adapte olmakta zorlanmaz.
Akasya ağacı
Akasya ağacının farklı türlerini etrafınızda görmeniz mümkündür. Genellikle parklarda, yol kenarlarında ve bahçelerde görülen bu ağacın çiçekleri de göze hoş gelmektedir. Ağırlıklı olarak beyaz çiçekleri olsa da, mor çiçekli akasya ağaçlarını görmekte mümkündür.
Akça ağaç
Akçaağaçların, 10-45 m yüksekliğe kadar büyüyen ağaçlardır. Türlerin çoğu yaprak dökendir ve çoğu sonbahar yaprak rengiyle ünlüdür, ancak güney Asya ve Akdeniz bölgelerinin birçoğu yeşildir. Kök sistemlerinin çoğu, altındaki diğer bitki örtüsünün büyümesini engelleyen tipik olarak yoğun ve liflidir.
Alıç ağacı
Yaygın olarak alıç, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın ılıman bölgelerinde bulunur. Alıç türleri genellikle çalı tipi veya küçük ağaçlardır; yetişkinlerin 15 m yüksekliğine kadar büyüdükleri görülür.
Andız ağacı
Ardıç ağacı
Ardıç, (Juniperus cinsi), Kuzey Yarımküre boyunca dağılmış yaklaşık 60 ila 70 tür aromatik yaprak dökmeyen ve selvi ailesinin (Cupressaceae) çalı veya tipi ağaç cinsidir. Bazı türler süs bitkisi olarak yetiştirilir ve kerestesi içinde kullanılır.
Armut ağacı
Armut, bahçede veya manzarada büyütmek için müthiş bir ağaçtır. Zararlılara elmalardan daha az eğilimlidir, yıllarca güzel bahar çiçekleri ve bol meyve sağlarlar. Armut ağacının üç ana çeşidi vardır: Avrupa, Asya ve melez. Armut ağaçları kış sonu veya erken ilkbaharda dikilebilir. En iyi meyve verimi için iyi drene edilmiş toprak, iyi hava sirkülasyonu ve güneş ihtiyacı olur.
Avokado ağacı
Avokado ağacının gelişmesi için ılık bir iklime, az rüzgarlı ve iyi havalandırılmış topraklara ihtiyacı vardır. Ağaçlar kısmen kendi kendine tozlaşma gerçekleştirebilir, ancak aşılama veya meyvesinin tohumu ile daha etkili bir şekilde büyütülür.
Ayva ağacı
Ayva, elma ve armut gibi türleri içeren Gülgiller ailesindendir. Meyvesi olgunlaştığında parlak altın sarısı olan yaprak döken bir ağaçtır. Tohumla, çelikle veya kök sürgünleri ile çoğaltılabilir. Türkiye en çok ayva üreten ülke konumundadır.
Ateş dikeni ağacı
Gülgiller ailesine aittir. Tüm yıl boyunca yeşil kalır. Salkım şeklinde beyaz çiçekleri vardır. Meyveleri kırmızı, turuncu ve sarı renklerinde ve tonlarında olur. 3 metreyi geçmeyen boyu ile bir çalı türüdür. Bahçeler ve parklarda süs olarak yada doğal çit amaçlı olarak yetiştirilirler.
At kestanesi ağacı
Kestane ağacı ile karıştırılmaktadır. Fakat at kestanesi ağacının meyvesi yenilmemektedir. Tüketilmesi durumunda insanı zehirleyebilir. Çiçekleri büyük salkımlar şeklinde olur. Tıpkı kestane gibi dikenli bir yeşil kabuk içerisinde asıl meyvesi bulunur. Parklara ve yol kenarlarına dikilen bu ağaçlardan tıp ve kozmetik alanlarında faydalanılır.
Badem ağacı
Ceviz ağacı
Ceviz ağacı uzun yıllar yaşayabilir. Türkiye’ye has türleri (Yalova, Kaman, Bilecik vb.) olmakla birlikte, Avrupa ve Amerika’da çok fazla alana yayılmıştır. Ülkemizin çoğu yerinde yetişebilen ceviz, çok sıcak ve çok soğuk yerlerde sıkıntı yaşayabilmektedir. Yeşil bir kabuğun altına saklanmış, sert kabuklu bir yemiş olan ceviz, oldukça fazla tüketilmektedir. Ancak, ülkemizin üretimi tüketimini karşılamadığı için yurt dışından tedarik edilmektedir.

Çakal Eriği (Güvem Eriği) ağacı
Çam ağacı
Çam ağaçları, dünyadaki en iyi bilinen bitkilerden bazılarıdır. Kereste ticareti ile büyük ekonomik öneme sahiptirler ve karakteristik koni şeklindeki büyüme formları ve iğne benzeri yaprakları nedeniyle kolayca tanımlanabilirler. Çamlar, yaklaşık 250 odunsu, tohum üreten bitkiden oluşan bir ailedir. Sedir, ladin, göknar/köknar bunlardan bazıları olup, hepsinin tohumlarını içeren kozalakları vardır.

Çınar ağacı

Çitlenbik ağacı
Çoban püskülü ağacı
Defne ağacı
Defne ağacı, aromatik yaprakları yemeklerde, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir ağaçtır. Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişen bu ağaç, ülkemizde bir çok yerde de süs bitkisi olarak sıklıkla görülmektedir.
Dişbudak ağacı
Dut ağacı
Erik ağacı
Elma ağacı
Erguvan ağacı
Fındık ağacı
Meyvesi, daha doğrusu yemişi fındık olan, tarımsal ve ekonomik değeri yüksek bir ağaçtır. Yabani fındık ağacı olarak ormanlarda da bulunur. Karadeniz iklimine çok iyi adapte olmuştur. Ordu, Giresun, Trabzon, Düzce, Sakarya, Bartın başta olmak üzere onlarca ilimizde yetiştirilmektedir.
Göknar ağacı
Gürgen ağacı
Gülibrişim ağacı
Hurma ağacı
Huş ağacı
Huş ağaçları, ince, kâğıt gibi kabukları ile karakterize edilir. Avrupa ve Asya’ya özgü yaklaşık 50 ve 15 türü ile de Kuzey Amerika’da yetişmektedir.
Hünnap ağacı
İğde ağacı
İncir ağacı
Kahve ağacı
Kakao ağacı
Kakao ağacı, en fazla 7-8 m boyunda büyüyebilecek tropik bir yaprak dökmeyen ağaçtır. Tozlaşma için sineklere dayanan pembe ve beyaz çiçekleri vardır.
Karayemiş ağacı
Kavak ağacı
Kayın ağacı
Kestane Ağacı
Kestane ağaçları meyvelerini dikenli kabuklar içerisinde yetiştirir ve sonbahar aylarında yenilecek halde bize sunarlar. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yaygın olarak bulunsa da, Aydın gibi Ege ve Mersin gibi Akdeniz illerinde de yetiştirilmektedir. Kestane balı üretiminin ana kaynağı olduğu için yemişinin yanında ayrı bir ekonomik değerde sağlar.
Kızıl ağaç (Yaykın ağacı)
Kiraz ağacı
Kivi ağacı
Kocayemiş ağacı
Kokar ağaç
İstilacı bir tür olan kokar ağaçlar ülkemize özgü bir tür olmamasına rağmen çok yaygın bir şekilde yayılım göstermeye devam etmektedir. Tohumunun ulaştığı bir alanda 4-5 yıl sonra yüzlerce kokar ağacın oluşturduğu mini bir orman görmek mümkündür.
Kuşburnu ağacı
Ladin ağacı
Limon ağacı
Mahlep ağacı
Mandalina ağacı
Manolya ağacı
Mazı ağacı
Malta eriği (Yeni dünya) ağacı
Meşe ağacı

Muşmula ağacı
Muz ağacı
Muz bitkisi bir ağaç gibi uzun boylu büyür, fakat gövdesi yoktur: basit bir büyük yaprak sapı kümesidir. Bu teknik olarak onu bir bitki olarak sınıflandırır, ama görüntüsü türüne göre devasa bir ağaçtır. Ülkemizde yaygın olarak Alanya ve Anamur başta olmak üzere Akdeniz bölgesinde yaygın olmakla beraber, süs ağacı olarak Karadeniz bölgesinde dahi görülmektedir.
Nar ağacı
Papaz külahı ağacı
Porsuk ağacı
Portakal ağacı
Sabun ağacı
Sedir ağacı
Servi ağacı
Sığla ağacı
Söğüt ağacı
Şeftali ağacı
Şimşir ağacı
Vişne ağacı
Yaban mersini (likapa) ağacı
Yaban mersini, tatlı yenilebilir meyveleri olan çalı tipi bir ağaç çeşididir. “Süper gıda” olarak nitelendirilen yaban mersini, mükemmel diyet lifi, C vitamini, K vitamini, manganez, demir ve birçok antioksidan kaynağıdır. Genellikle tatlı bir meyve olarak taze yenir ve çeşitli hamur işlerinde pişirilebilir.
Zambak ağacı
Zeytin ağacı
Kaynak: TREE SPECIES – Urban Tree Species Directory –
Geri izleme: Asit Yağmuru ve İklim Değişikliği Ormanlar için İyi midir?
Geri izleme: Ağaç Çeşitliliğinin Ormanlara, Ormancılığa ve Ekosistemlere Faydaları
Geri izleme: GELECEĞE NEFES - 11 MİLYON AĞAÇ, BUGÜN FİDAN YARIN NEFES
Geri izleme: Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Geri izleme: Miyawaki Yöntemi: Orman İnşa Etmenin Daha İyi Bir Yolu!
Geri izleme: 2019'da En Çok Okunan Yazılarımız: Çevre, Ağaç, Geri Dönüşüm!
Geri izleme: Biyoçeşitlilik Nedir? Biyoçeşitliliğin Önemi ve Faydaları Nelerdir?
Geri izleme: Kaç Tane Ağaç Var? Dünyada Toplam Kaç Ağacımız Var?
Geri izleme: Uçan Örümcek: Örümcekler Elektrik Kullanarak Yüzlerce Kilometre Uçabilir