Kestane Balının Faydaları Nelerdir? Kestane Balı Nasıl Tüketilmelidir?

Kestane Balı

Kestane balı, kestane ağacı çiçeğinden (püskülünden) bal arıları tarafından elde edilen baldır ve kestane balının faydaları oldukça fazladır. Kestane ağacı kayın ve meşe ile aynı aileye aittir. Binlerce yıldır kestane, tahılların iyi yetişmediği Akdeniz’in dağlık bölgelerinde birincil bir beslenme kaynağıydı. Başlıca bal üreticisi olan, tatlı kestane ağacı (Castanea sativa), asırlardan beri Türkiye’de ve Avrupa’da sıkça rastlanan bir ağaçtır.

Kestane ağacı çiçeği, kestane balı ve poleninin kaynağıdır.
Kestane ağacı çiçeği, kestane balı ve poleninin kaynağıdır. – Kaynak Anna Armbrust

Kestane balı, güçlü bir aromatik tada ve biraz acılığa sahiptir. Polen içeriği bakımından zengin, mineral tuzlar ve tanen, yüksek oranda fruktoz ve kristalleşmeye dirençlidir ve göreceli olarak düşük asitliğe sahip.

Arılar hakkında detaylı bilgi: Arıların Doğaya ve İnsanlara Faydaları Nelerdir

Kestane Balının Rengi

Koyu sarı, sarımsı kahverengiden, çok koyu kahverengi veya neredeyse siyaha kadar değişen, bazen kehribar tonları alır. Kestane balının, meşe balı veya orman balı gibi koyu renkli balların, açık renkli olanlardan daha üstün bir antioksidan profiline sahip oldukları bulunmuştur. Dahası, bu özel çeşitlilik çok yavaş bir şekilde kristalleşir ve olduğu gibi bir koyu koyu kahverengi rengi alır.

Kestane Balının Tadı

Aromatik, keskin bir bitkisel aroma ve tadı vardır ve hafifçe teniktir (ağaçtaki tanen nedeniyle). Lezzet eşsizdir, çok tatlı değildir ve neredeyse acı bir tat ve çok kalıcıdır, güçlü, daha az tatlı bir baldan hoşlananlar tarafından çok beğenilir. Rengi koyulaştıkça tadı ve aroması da artar. Bölgeye ve iklime göre Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında arası çiçekleri açar.

Kestane Balı Faydaları

  1. Yüksek fruktoz çok iyi bir enerji deposudur. Fruktoz açısından çok zengindir. Vücudunuzun yorgunluğundan kurtulmak için kestane balını düzenli olarak tüketebilirsiniz. Böylece, yorgunluktan kurtularak daha güçlü hissedeceksiniz.
  2. Sivilce sorunu birçok insanın yaşadığı sorunlardan biridir. Antibakteriyel etkiye sahiptir ve sivilce için iyidir.
  3. İçerdiği yüksek antioksidanlar nedeniyle yaşlanmanın neden olduğu kırışıklıkları önler. Yaşlanma karşıtı özelliği cildinizin daha genç görünmesini sağlar.
  4. Kestane balı bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece hastalıklara ve mikroplara karşı savaşmanızda yardımcı olacaktır.
  5. B vitamini, C vitamini, mineraller ve demir bakımından zengindir. Kasları ve kemikleri güçlendirir, kan dolaşımını arttırır. Karaciğer ve mide hastalıklarının tedavisinde de kullanılır.
  6. Kalp hastalıklarına karşı korur. Kolesterolü düşürerek kalp krizini önlemeye yardımcı olur. Kalp ritmini güçlendirir.
  7. Antioksidan bakımından zengindir. Eklemlerde iltihaplanmaya neden olan artrit hastalıkları için iyidir.
  8. Grip ve soğuk algınlığına karşıdır. Öksürük ve bademcik iltihabını etkiler.
  9. Göz hastalıklarında etkilidir. Gözlerinin daha iyi görmesine yardımcı olur. Ayrıca katarakt gibi göz hastalıkları riskini azaltır.
  10. Sindirim sistemi için iyidir. Kabızlık sorunu ortadan kaldırır. Aynı zamanda, sabah ve akşam kestane balı düzenli olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.
  11. Doğal antibakteriyeldir. Kestane balı, temel olarak doğal olarak oluşan bir antimikrobiyal olan hidrojen peroksit içeriğinden elde edilen etkileyici doğal antibakteriyel özellikleri ile bilinir. Ayrıca, düşük nem içeriği ve yoğunluğu, bakteri sayısını azaltarak antibakteriyel etkilerine katkıda bulunur. Araştırmalar, balın Staphylococcus aureus, Escherichia coli vb. Ve Candida albicans gibi mantarların büyümesini engelleyebileceğini, bakteriyel yükü azaltarak yara iyileşme süresini iyileştirdiğini ve solunum yolu enfeksiyonlarının ardından daha hızlı iyileşmeyi sağladığını göstermektedir.

Propolis hakkında detaylı bilgi: Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kestane Balı Nasıl Tüketilmelidir?

Kestane balı etkili bir içeriğe sahip olduğundan günde en fazla bir çay kaşığı tüketilmesi önerilmektedir. Fazla tüketimin iyi gelmeyeceği bir çok yerde belirtilmiştir.

Bu sebeple sağlığınızı riske etmemek için limitli tüketimi tercih edelim ve kestane balı nasıl tüketilmeli uyarılarına da dikkat edelim. Ancak bu sayede ilaç niyetine tüketeceğimiz kestane balından fayda sağlayabiliriz. Fazlasının ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceğini lütfen unutmayalım. Bana bir şey olmaz sözü kestane balınız için maalesef geçerli değildir!

Türkiye’de Kestane Balının Üretimi Nerede Yapılır?

Ülkemizde, kestane ağacının olduğu her yerde kestane balının da üretilmesi beklenir. Artvin-Rize tarafından başlayan Karadeniz hattının Sinop, Kastamonu, Bartın gibi illerinden Kocaeli’ye kadar uzanan kısımlarında ve Aydın’da kestane balı üretimi yapılmaktadır. Balın yanında, kestane poleni de yine aynı bölgelerden elde edilebilmektedir.

Kestane ağaçları çiçeklenme zamanı ne kadar az yağış görürse kestane balı üretimi de o kadar çok gerçekleşmektedir. Bunun sebebi ise, kestane püskülleri yani çiçeğinin yağmura çok hassas olup, polenlerini ve nektarını kaybetmesidir.

Kaynak: Chestnut HoneyInvestigation Of Some Properties Of Chestnut Honey Produced In Black Sea Region Of Turkey10 Miracle Benefits of Chestnut HoneyProperties and Benefits of Chestnut Honey

Kestane Balının Faydaları Nelerdir? Kestane Balı Nasıl Tüketilmelidir?” hakkında 4 yorum

  1. Geri izleme: Polen Nedir ve Nasıl Tüketilir? Arı Poleninin Faydaları Nelerdir?

  2. Geri izleme: Arı Sütü Nedir? Arı Sütünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

  3. Geri izleme: Ağaç Türleri / Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? (Türkiye'de ve Dünyada)

  4. Geri izleme: Kestane Gal Arısı Nedir? Hastalığı, Zararı ve Düşmanı Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir