EkoTurizm Nedir? Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil Nasıl Yapılır?

EkoTurizm Nedir

Son yıllarda, sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde çevreci ve ekolojik seyahate olan ilgi arttı. Bu artış, geleneksel güneş/kum yani yaz turizmine olan ilgiyi kısmende olsa geride bırakmaya başlamış görünüyor. Ekoturizm farklı isimlerde de adlandırılmaktadır.

Peki Ekoturizm nedir?; sürdürülebilir turizm, yeşil turizm, doğa turizmi, sorumlu turizm, etik turizm, ekolojik veya çevreci tatil ve bilinçli seyahat olarak sayılabilir. Türkiye’de de bir çok şehrimizde her geçen gün sayısı artan eko-turizm yerleri ve uygulamaları kendini göstermektedir. Özellikle yayla ve ormanlık alana sahip bölgeler ilgi görmektedir.

EkoTurizm Nedir? Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil Nasıl Yapılır?
EkoTurizm Nedir? Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil Nasıl Yapılır?Kaynak

Basit bir anlatımla, ekoturizmin kavramı, belirli bir varış yerinin hem EKOlojisi hem de EKOnomisi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olan seyahattir. Pek çoğumuz ekoturizmin gerekli olduğu şekilde doğayı ve yaban hayatı korumakla ilgili olduğunu düşünmektedir. Ancak bir varış noktası veya işletmenin turizm geliştirme stratejisi yerel halka gerçekçi finansal faydalar sağlamazsa, bu gerçekten ekoturizm değildir.

Ekoturizm İlkeleri Nelerdir?

Ekoturizm esas olarak doğa / vahşi yaşam korumacılarını, yerel toplulukları ve sorumlu seyahat endüstrisini, kısa vadeli kârlardan ziyade uzun vadeli sürdürülebilirliğe odaklı gelişim sağlanmalıdır.

Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil: EkoTurizm
Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil: EkoTurizm

Bunu da okumalısınız: Doğa yürüyüşü nedir?

Amaç, yerel flora / fauna, yerel halk, seyahat endüstrisi paydaşları ve gezginler gibi turist konaklamalarını (otel, pansiyon vb.), etkinliklerini ve ilgili herkese fayda sağlayan konumlar geliştirmektir.

Çevre ve kültür bilinci inşa edilmeli

Eğitim, hem yerli halk hem de ziyaretçiler için ekoturizm girişimlerinin kilit bir yönüdür. Bu çabaların çoğu farkındalığı arttırmaya, insanları çevresel konulara duyarlı, saygılı (çevreye saygı) (çevre duyarlılığı) ve bilinçli (çevre bilinci) hale getirmeye ve ziyaret ettikleri yerlerde ki etkilerinin farkında olmalarını teşvik etmelidir.

Buraya gitmelisiniz: Güzelcehisar lav sütunları

Düşük etkili ekolojik turlar ve tesis tasarımları üzerinde çalışılmalı

Odak noktası tamamen sürdürülebilirlik ve negatif karbon ayak izi seyahatini en aza indirgemek olmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi gibi) tercihi yapılmış ve tüm yapı malzemelerinin yerel olarak tedarik edilmesini sağlamış olmalı. Geliştirme aşamasından uygulamaya kadar her aşamada düşük etki sağlamak için bilinçli bir şekilde düşünülmüş olan bir çevreci yapıya ulaşmalıdır; yeşil bina yaklaşımına sahip bir çalışma ve disiplinle tüm aşamalar yerine getirilmelidir.

Korumak için finansal faydalar sağlanmalı

Ekoturizmden elde edilen geliri, doğanın ve vahşi yaşamın korunmasına katkıda bulunmak için kullanma fikri yeni bir fikir değildir. Uygun şekilde yönetildiğinde, ekoturizm kentleşme, ormansızlaşma, sürdürülemez tarım ve kaçak avcılığa karşı gelir getirici bir alternatif sunmaya yardımcı olabilir.

Ekoturizm İlkeleri Nelerdir?
Ekoturizm İlkeleri Nelerdir?Kaynak

Yerel halk için maddi getirisi olmalı

Bazı ekoturizm girişimlerinin yerel halk için çözdüklerinden daha fazla sorun yarattığı ortaya çıkmıştır. Kötü yönetilen programlar, toprak ve kaynaklar üzerinde çatışmalara, haksız kâr dağıtımına ve kültürel sömürüye neden olabilir.

Gerçek ekoturizm, doğrudan (turlar, giriş ücretleri ve bağışlar yoluyla) veya dolaylı yollarla (seyahat veya konaklama vergileri gibi) yerel halk için finansal faydalar sağlamalıdır. Genel olarak, küçük ölçekli, yavaş büyüme ve yerel toplulukların turizm gelişim sürecinin tüm adımlarına daha fazla dahil olmasıyla en iyi şekilde çalışır.

Ekoturizm yaklaşımı İnsan haklarını desteklemelidir

Ekoturizm girişimleri, belirli bir varış noktasında insan haklarını, ekonomik güçlenmeyi ve demokratik hareketleri desteklemek için her zaman çaba göstermelidir. Aynı zamanda, yerel işletmeleri ve yerli halkın topraklarını ve varlıklarını kontrol etme haklarını desteklemelidir. Ancak bu sayede özünde barındırdığı amaçlara ulaşma şansı olacaktır.

Buraya gitmelisiniz: Sapanca Gölü

EkoTurizm Çeşitleri Nelerdir?

Tarım Turizmi (Agritourism)

Tarım turizmi, kırsal kültüre turist ve gönüllü çeken bir ekoturizm biçimidir. Ziyaretçileri kırsal toplumlardaki tarımsal yaşamı ilk elden keşfetmeye teşvik ederek, bölgesel nüfustaki gelirin iyileştirilmesine katkıda bulunuyor. Hedef aslında küçük çiftlikler ve kırsal toplumların ekonomik kalkınmasını iyileştirmektir. Ziyaretçiler tarlalarda çiftçilerin yanında tarımsal çalışmalara katılabilir, balıkçılarla ağ çekebilir ve bir çiftlikte ki çiftlik hayvanlarının yönetilmesine yardımcı olabilir. Tatildeyken yerel çiftçiden alışveriş yapmak bile, kırsal kalkınmanın iyileştirilmesine katkıda bulunmak için bir araçtır.

Toplum Temelli Turizm

Toplum temelli ekoturizm, gezginlere en çok gelişmekte olan ülkelerde, yaşamın kültürel ve ekonomik gerçeklerini deneyimleme fırsatı sunmaktadır. Gezginler günlük yaşam, gelenekler ve topluma fayda yolları hakkında bilgi edinmek için yerel bir aile ile kalırlar. Ev sahibi topluma, gelir getirerek ekonomik istikrarı artırırken, toplumun ekonomik destek biçimlerine olan ihtiyacını da azaltır.

Eko Turist Evleri (Ecolodging)

Bu yerel turist evleri, doğal çevre üzerinde minimum etkiye sahip, turistler için bir konaklama mekanıdır. Alternatif, sürdürülebilir su edinimi ve dikkatli atık bertarafı için özel standartları karşılayacak şekilde inşa edilmiştir. Çevredeki doğal ve kültürel çevre üzerindeki etkisini sınırlamak için alternatif, pasif enerji tüketim tasarımlarını kullanır.

Eko Trekking

Eko trekking, belirli bir bölgenin doğal kaynakları ve kültürel çevresi hakkında gezgin bilincini artırmak için tasarlanmıştır. Ziyaretçiler, çevre ve habitatlara yönelik yerel tehditlerin yanı sıra mevcut ve potansiyel koruma tekniklerini de öğrenirler. Eko trekking genellikle kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından düzenlenir ve gelirlerin bir kısmı bazen yerel nüfusu desteklemek için gider. Eko trekking ile ilgilenen kişiler egzotik yerlere çok çeşitli geziler arasından seçim yapabilirler. Etkinlikler arasında rafting, kaya tırmanışı, mağara, yürüyüş, kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşleri sayılabilir.

Kaynak: WHAT IS ECOTOURISM? (THE HISTORY & PRINCIPLES OF RESPONSIBLE TRAVEL)What Is Ecotourism?What is Ecotourism?What Are the Types and Advantages of Ecotourism?

EkoTurizm Nedir? Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil Nasıl Yapılır?” hakkında 3 yorum

  1. Geri izleme: Sapanca Gölü: Marmara'nın İncisi!

  2. Geri izleme: Güzelcehisar Lav (Bazalt) Sütunları (Kayaları)

  3. Geri izleme: Ormanların Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir