Güzelcehisar Lav (Bazalt) Sütunları (Kayaları)

Bartın’ın Güzelcehisar köyünde yer alan Lav (Bazalt) sütunları (kayaları), doğada çok nadir gerçekleşen ve volkanlara bağlı bir doğa olayı sayesinde ortaya çıkmış ve günümüze ulaşmıştır. “Lav” yada “Bazalt” ve “Sütun” yada “Kaya” olarak farklı adlandırılmaları da görülmektedir. Bu doğa harikası muhteşem yer mutlaka ziyaret edilmeli ve korunmalıdır.

Güzelcehisar Lav Kayaları
Güzelcehisar Lav Sütunları/Kayaları

Güzelcehisar Lav Sütunları

Bu muhteşem doğal yapının yanında Güzelcehisar köyü ve sahili çok bakir kalmış ve büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Bu güzel bölge doğal yapısı muhafaza edilerek ülkemiz ve özellikle Bartın ili için gezilecek yerler açısından ön sıralarda yer alarak binlerce turistin gelmesini sağlayabilir ve bölgeye de önemli miktarda gelirin yanında yeşili ve maviyi korumanın ne gibi büyük kazançlar sağladığını da bölge ve ülke insanımıza gösterebilir.

Güzelcehisar bazalt sütunları
Güzelcehisar Bazalt Sütunları
Güzelcehisar Lav Sütunları
Güzelcehisar Lav Sütunlari/Kayaları

Fakat, betona ve kapitalist turizme kurban edilecek olursa eğer, bu nadir değeri de elimizden kaçırırız. Amasra ve İnkumu ile beraber Bartın’a turizm hareketi getirecek yegane yerlerden birisi olma yolunda önemli yol katetmiştir. Bu sebeple çevre bilinci ile hareket ederek bu değeri korumak ve insanlarla doğal güzelliklerini paylaşmamız gereklidir. Burada ancak Eko Turizm yaklaşımı benimsenirse başarı elde edilebilir. Buna özellikle dikkat edilmeli ve ekolojik açıdan bölgenin korunması ve geliştirilmesi için girişimlerin yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca, Bartın’da yer alan diğer kumsallar ise şu şekildedir: Kızılkum, Hatipler, Mugada, Bozköy, Çakraz, Akkonak, Göçkün, Çambu, Tekkeönü, Kurucaşile ve Kapısuyu.

Amasra Sahili - Bartın
Amasra Sahili – Bartın

Güzelcehisar Lav Sütunlarına Nasıl Gidilir?

Bartın ilimizin sahil kesiminde yer alan Güzelcehisar Köyü şehir merkezine 17 km uzaklıktadır. Kişisel aracınızla yada Bartın şehir merkezinden belirli saatlerde kalkan toplu taşıma araçlarıyla Güzelcehisar Lav Kayalarını ziyarete gidebilirsiniz.

Google maps konumu: https://goo.gl/maps/7wvhd39Y6b42

Güzelcehisar lav Sütunları Projesi

Lav sütunlarının ve bölgenin doğal güzelliklerinin daha iyi tanıtılabilmesi ve daha ulaşılabilir hale getirilmesi için “Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” hayata geçirilmiştir. Detaylı bilgi için: BakkaKütüphane

Bartın Güzelcehisar Sahili
Bartın Güzelcehisar Sahili – Kaynak

Lav Sütunları Nasıl Oluşur?

Magma yer altından çıkarken katı, sıvı ya da gaz haldeki bir çok farklı (doğal kaynaklar) madde de lavlar (magmanın akışkan hali) ile beraber yüzeye çıkar. Lavlar sıvı halde yeryüzüne çıktıktan sonra soğumaya başlar ve lavın içeriğine göre bazalt gibi farklı tipte volkanik kayaçlar oluşur. Soğuma sürecinde lavlar büzüşür ve hacimleri küçülür. Büzüşme aşaması bazalt yani lav sütunlarının oluşmasının da başlangıcıdır. Bu sütunların biçimi soğumanın alttan üste ya da üstten alta doğru olması belirler. Soğuma tabandan başlamışsa sütunlar dik şekilde oluşur.

Dünya’da Kuzey İrlanda, İskoçya, İzlanda, Japonya, Meksika, Rusya, Güney Kore, Vietnam, İspanya ve Amerika’da bulunan lav sütunları çok değerli ve korunmakta olan doğa miraslarından bir tanesidir.

İskoçya'nın Staffa Adası'ndaki Fingal Mağarasında yer alan Bazalt sütunlar
İskoçya’nın Staffa Adası’ndaki Fingal Mağarasında yer alan Bazalt sütunlar – Kaynak
Kuzey İrlanda'daki Giant Geçidi Bazalt Sütunları
Kuzey İrlanda’daki Giant Geçidi Bazalt Sütunları – Kaynak
California'daki Devils Postpile Ulusal Anıtı Bazalt Sütunları
California’daki Devils Postpile Ulusal Anıtı Bazalt Sütunları – Kaynak

Kaynaklar: Güzelcehisar Lav Sütunları İçin Proje, Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi, Güzelcehisar Lav Kayaları, 80 milyon yıllık lav sütunları turizme kazandırılıyor, Devin Geçit Yolu, 11 beautiful basalt columns around the world,

Güzelcehisar Lav (Bazalt) Sütunları (Kayaları)” hakkında 1 yorum

  1. Geri izleme: Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil: EkoTurizm Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir