Doğal Kaynaklar Nelerdir? Doğal Kaynak Nedir? (Çeşitleri ve Ekonomisi)

Doğal Kaynaklar

Doğal kaynaklar, Dünya’da insan çabası olmadan var olan, ancak insanların ekonomik kazanç veya başka amaçlarla yararlanabilecekleri maddeler veya malzemelerdir. Doğal kaynakların önemi ve faydaları yüksektir. Her türlü yaşamsal, sosyal ve ekonomik doğal kaynak değerlidir. Bu sebeplerden ötürü insanoğlu bu kaynakları elde etme çabası içerisinde olmuştur. Bu kaynaklarımız yenilenebilir ve yenilenemez olmak üzere iki türlüdür.

Doğal Kaynaklar Nelerdir?
Doğal Kaynaklar Nelerdir?Kaynak

Yenilebilir ve Yenilenemeyen Doğal Kaynaklar

Ayrıca, doğal kaynaklar yenilenebilir (tükenmeyen) veya yenilenemeyen (tükenen) kaynaklar olarak sınıflandırılabilir. Yenilenebilir doğal kaynakların olduğu yerlerde, bu tür kaynakların insan tarafından tekrar tekrar kullanılmasından sonra bile doğal olarak varlığını sürdürebilmektedir.

Yenilenebilir doğal kaynaklara örnekler, bunlarla sınırlı olmamak üzere Oksijen, tatlı su, kereste, güneş enerjisi ve rüzgarı içerir. Kısacası, yenilenebilir kaynaklar, diğer doğal kaynak sınıfları ile bağlantılı büyük bir tükenme riskine tabi değildir. Enerji yaklaşımında ele alındığında yenilenebilir enerji kaynakları ile karşı karşıya kalırız.

Öte yandan, yenilenemeyen kaynaklar, ömür boyu değiştirilemeyecek doğal kaynak türleridir. Çoğu zaman, bu sınıftaki doğal kaynaklar, bu kaynakların Dünya tarafından yenilenmesi için milyonlarca yıl gerektirir. Yenilenemeyen doğal kaynaklara örnek olarak Fosil yakıtlar, Metal cevherleri, Yeraltı suları (bazen) ve çeşitli Toprak mineralleri sayılabilir.

Doğal Kaynaklarımız Nelerdir

Toprak (Arazi)

Toprak, dünyadaki en bol ve önemli doğal kaynaklardan biridir. Gıda üretimi, endüstriyel hammadde üretimi ve enerji kaynakları üretimi için hem doğrudan hem de dolaylı olarak gereklidir. Besin, oksijen, su ve ısı sağlayan ekosistemlerin işlevi için gereklidir.

Toprak
ToprakKaynak

Toprak kaynakları çoğu zaman zayıf tarım uygulamaları ve kimyasal kirlenme nedeniyle bozulmaya maruz kalmaktadır. Mevcut ve gelecek nesillerin karşılaştığı önemli bir zorluk, bu yeri doldurulamaz doğal kaynağın fiziksel imha ve kirlenmeden korunmasıdır.

Su

Su aynı zamanda yaşamın varlığı için en önemli doğal kaynaklardan biridir. Her ne kadar tatlı su çoğu zaman yenilenebilir bir doğal kaynak olarak kabul edilse de, çoğu su, doldurulanlardan daha hızlı tüketilen yeraltı suyu kaynaklarından gelmektedir.

Su
SuKaynak

Su, tüm kaynakların en bolu olarak görülebilse de, dünyanın bazı bölgelerinde oldukça azdır ve Ormansızlaşma, Kentsel büyüme, Kirlilik ve İklim değişikliği gibi çeşitli faaliyetlerle kolayca kirletici olabilir.

Tuz

Kimyasal olarak sodyum klorür olarak bilinen tuz, insanların ve hayvanların sağlıklı yaşaması için temel mineral gereksinimlerinden bir tanesidir. Tuz, deniz ve okyanuslardan, göllerden ve topraktan elde edilir.

Bunu da okumalısınız: Ormanların faydaları nelerdir?

Ağaçlar

Ağaçlar birçok bitki ve hayvan türü için vazgeçilmez bir yaşam alanı sağlar. Ağaçlar hava sıcaklıklarını ve nemi düşürür. Ayrıca rüzgara karşı siper olurlar. Ağaçlar ayrıca taşkın ve toprak erozyonunun azaltılmasına da yardımcı olur. Ağaçlar ana oksijen ve temiz hava kaynağıdır. Ağaçlardan elde edilen kereste, dünyadaki birçok toplumda önemli bir yenilenebilir doğal kaynaktır. Sorumlu bir şekilde ele alındığında üretim hem sürdürülebilir hem de ekonomik olabilir.

Bunu da okumalısınız: Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Mineraller

  • Bakır: Bakır binlerce yıldır kullanılmaktadır. İnsan tarafından kullanılmış olan ilk metallerden birisidir. Doğal bir şekilde meydana gelen metalik elementlerden biridir.
  • Demir: Demir her yerdedir ve dünyanın en yaygın kullanılan metallerinden birisidir; Dünya kabuğunun% 5’ini oluşturur.
  • Fosfat: Tüm canlıların temel yapı taşlarından bir tanesidir. Doğada en yoğun olarak fosfat kayalarında bulunur. Maden şeklinde çıkarılmaktadır. Bitkilerin ana ihtiyaçlarından birisi olduğu için, gübre sanayisinde kilit konumdadır.
  • Helyum: Helyum güneş sisteminde en bol bulunan ikinci element olmasına rağmen, yenilenemez bir kaynak olarak kabul edilir. Helyum reaktif değildir, bu yüzden fiber optik ve yarı iletkenlerin üretiminde koruyucu bir atıl atmosfer yaratılmasında kullanılır. Helyum, klima sistemindeki sızıntıları tespit etmek için kullanılır. Aynı zamanda araçlardaki hava yastıklarını şişirmek için kullanılır, çünkü toksik değildir ve çabucak dağılır.

Kömür

Kömür, yüzyıllardır ısı enerjisi elde etmek için kullanılmış olan bir kaynaktır. Yüksek enerji çıktısı ve diğer kaynaklara kıyasla göreceli ucuzluğu nedeniyle, günümüzde de ısı ve elektrik üretimi için birincil yakıt kaynaklarından bir tanesi olarak varlığını sürdürmektedir.

Kömür, “kömürleşme” olarak bilinen bir süreçle yaratılan fosil bir yakıttır. Bataklık ormanlarında milyonlarca yıl önce bulunan bitkiler öldü ve düşük oksijenli ortamlarda yoğun ısı ve basınç altında yavaş yavaş kömür haline geldi.

Bunu da okumalısınız: Karbondioksit gazı kömüre dönüştürüldü!

Petrol

Petrol, milyonlarca yıl önce ölen bitki ve hayvanların organik çürüme ve ayrışmasından elde edilir. Petrol, ülkelerin çoğunun günlük enerji ihtiyaçlarını karşılaması için ana enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Dizel, propan, benzin, jet yakıtı ve daha birçok ürünün üretiminde kullanılır. Arz sınırlıdır ve bir gün sona erecektir.

Doğal Gaz

Doğal gaz, ısıtma, pişirme ve elektrik üretimi için bir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu kaynak, organik malzemenin, anaerobik bir ortamda parçalanması sonucu oluşan (biyogaz benzeri) fosil bir yakıttır.

Doğal Taşlar

Doğal taşlar içerisinde en çok kullanım alanına sahip olan mermer gelmektedir. Mutfak tezgahı yapımından tutunda, onlarca kullanım alanına sahip olan mermer, yer altından mermer ocakları vasıtasıyla büyük parçalar halinde çıkartılarak işlenmektedir. Mermerin yanı sıra, granit, traverten vb. onlarca çeşit doğal taş mevcuttur.

Canlı Organizmalar (Yaşayan Doğal Kaynaklar)

Bir organizma herhangi bir canlı sistemdir (hayvan, bitki, mantar veya mikro organizma gibi). Tüm canlı organizmalar, yaşam birimleri olan hücrelerden oluşur. İnsanlar bu organizmalara yiyecek, ilaç ve başka amaçlar için ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple aslında doğal kaynakları tüketerek kendileri de birer doğal kaynak olarak kullanılabilir olmaktadırlar.

Atmosferik Doğal Kaynaklar

Güneş ışığı, yağış, sıcaklık gibi atmosferik kaynakların Dünyadaki yaşamın varlığına izin verdiği düşünülmektedir. Bu atmosferik kaynaklar bu gezegendeki hayatta kalabilmemiz için önemlidir.

Örneğin hava, Dünya’nın atmosferidir. Hava, bir grup gaz ve toz parçacıklarının karışımıdır. Hava, yaklaşık %78 azot, %21 oksijen, %0,9 argon, %0,04 karbondioksit ve neon, helyum, metan, hidrojen vb. gibi çok küçük miktarlarda diğer gazlardan oluşur. Ortalama %1 su buharı vardır. Su buharı, tüm yağış biçimlerinin kaynağıdır.

Doğal Kaynaklar ve Faydaları

Yukarıda maddeler halinde onlarca doğal kaynak yer almaktadır. Hepsi bizler için çok önemlidir. Su ve hava gibi yaşamsal olanların yanında kömür ve petrol gibi ekonomik yanı kuvvetli olanları da vardır. Bu kaynaklar yaşantımızın her tarafında vardır ve faydaları aslında saymakla bitecek değildir. Demir olmadan bir binadı yapma şansımız olmadığı gibi, toprak olmadan da gıda üretemez oluruz. Görüldüğü üzere, her kaynak kendince bağımsız faydalara sahipken bir o kadar da birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.

Kaynak: 13 Excellent Examples of Natural Resources That Exist on Earth

Doğal Kaynaklar Nelerdir? Doğal Kaynak Nedir? (Çeşitleri ve Ekonomisi)” hakkında 20 yorum

  1. Geri izleme: Yeşil Bina Nedir?

  2. Geri izleme: 83 Yaşındaki İsviçreli Dünyayı Korumak için 1 Milyar Dolar Bağışladı!

  3. Geri izleme: Köpek Balıklarına Fısıldayan Kadın!

  4. Geri izleme: Yenilenebilir Enerji Kaynakları

  5. Geri izleme: Ağaçları Korumak için Neler Yapılabilir? - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform

  6. Geri izleme: Karbondioksit Gazı Kömüre Dönüştürüldü!

  7. Geri izleme: Hava Kirliliği Nedir?

  8. Geri izleme: Yeraltı Suları Mikro Plastik ile Kirlendi!

  9. Geri izleme: Sıfır Atık Nedir? Neden Önemlidir?

  10. Geri izleme: Ağaç Bombası Bırakan Uçaklar!

  11. Geri izleme: Ağaçların Faydaları Nelerdir?

  12. Geri izleme: Geri Dönüşüm Nedir ve Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

  13. Geri izleme: Çevre Bilinci

  14. Geri izleme: Güzelcehisar Lav (Bazalt) Sütunları (Kayaları)

  15. Geri izleme: Yeşil Altyapı: Sürdürülebilir Su Yönetimi Nasıl Olur?

  16. Geri izleme: 2019'da En Çok Okunan Yazılarımız: Çevre, Ağaç, Geri Dönüşüm!

  17. Geri izleme: Enerji Tasarrufu Nedir ve Nasıl Yapılır? Faydaları ve Amacı Nedir?

  18. Geri izleme: Baobab Ağacı: Dünyanın En Uzun Yaşayan Ağaçları Kurtarılmayı Bekliyor!

  19. Geri izleme: EkoTurizm Nedir? Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil Nasıl Yapılır?

  20. Geri izleme: Deniz Suyu ve İdrar ile Şarj Edilen Taşınabilir Fener: WaterLight

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir