Çevreye Saygı Nedir? Çevreye Saygılı Bireyler Nasıl Yetiştirilir?

Çevreye Saygı Nedir?

Çevre en önemli hayat bileşenimiz olarak her an bizimle beraber gelişen bir değer olmuştur. Onu korumak ve kollamak en önemli görevlerimizden biri olmak zorundadır. Bunu nasıl yapabiliriz sorusunun cevabına gelince ise; çevreye saygılı bireylerin yetiştirilmesinin önemi çok net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İşin özünde çevreye saygı göstermek aslında bireye saygı göstermektir. Peki bunu nasıl başarabiliriz?

Çevreye Saygı
Çevreye Saygı

Çevre Eğitimi

En basit olarak vereceğimiz cevap eğitim olacaktır. Bu eğitim, ağırlıklı olarak okul ve aile içinde verilebileceği gibi, kişilerin yaşına göre de farklı çalışma ortamlarında verilebilir, verilmelidir. Çevre eğitimi üzerine söylenebilecek ve yapılabilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Çevre eğitimi, ayrım yapmadan tüm bireylerin çevre bilincinin başlatılması ve arttırılmasının sağlanması önceliğine dayanarak başlatılmalı ve sürdürülmelidir.
  2. Çevre bilinci yüksek bireylerin, çevreye olan yaklaşımları değişir ve kalıcı hale gelebilir. Ancak bu sayede çevrenin içerdiği doğallığın korunması sağlanır ve karşı kaşıya kalınan sorunların çözümleri etkin ve verimli bir şekilde kısa süre içerisinden çözülebilir. En önemli hareket noktası, çevre bilincinin arttırılması olmalıdır; bütün eğitim çerçevesi bu amaç için oluşturulmalıdır.
  3. Yeterli eğitimi alarak bilinçli birer çevreci kimliğine kavuşan kişiler eğitim verebilecek seviyeye ulaşacak ve bu toplumda ki bilinç düzeyinin daha da artmasına olanak sağlayacaktır.

Çevre Eğitimini Destekleyici Uygulamalar

  1. Bu uygulamaların içerisinde bir çok paydaşın yer alması gerekmektedir. Okullar, devlet kurumları, şirketler, dernekler, diğer kurum ve kuruluşlar ve tabi ki de işin aslında merkezinde olması gereken ailelerdir.
    • Bir örnekle burada bahsettiğimiz uygulamayı netleştirebiliriz: Antalya’da özel bir okul, öğrencilerinin eğitimini zenginleştirmek ve onların doğadan uzak kalmamaları için bir çiftlik kurarak yeşilin güzelliklerinin yanında tarımı da öğrenme fırsatı sunuyor. “Antalya’da çiftliği olan sıradışı okul” adlı haberde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
    • Başka bir örnekte ise, İstanbul/Beykoz’da ilkokul ve ortaokullar düzeyinde toplam 58 okulda çevre bilinci ve atık yönetiminin iyileştirilmesi için uygulanan Yeşil Okul Projesi seminerleri yapıldı. Proje kapsamında öğrencilere eğitim, bilgilendirme faaliyetleri, tanıtıcı faaliyetler yapılarak özendirme ve ödüllendirme sistemi uygulanıyor. Beykoz Belediyesi, öğrencilere verilen eğitimin yanısıra okulların tamamına ambalaj kutuları, bitkisel atık yağ kutusu, pil kutusu, elektronik atık kutusu, biyobozunur atıklardan kompost (toprak şartlandırıcısı) yapabilmeleri için bahçe tipi kompost makinesi dağıtıldı.
  2. Günlük hayatta aktif hale getirilecek ve yaşantımızın parçası olacak uygulamaların eğitimle bütünleşik hareket etmesi ile ancak bilinçli ve saygılı hareket eden çevre dostu bireylerimiz olacaktır. Bunların içerisinde “geri dönüşüm nedir“, “su tasarrufu nasıl yapılır“, “enerji tasarrufu nasıl yapılır“, “ağaçların önemi nedir“, “ormanların faydaları nelerdir“, “arıların faydaları” nelerdir gibi bir çok konuda bireyleri bilinçlendirebileceğimiz ve uygulaması kolay çalışmalar yapılabilir.

Faydalanılabilecek kaynaklar:

Çevreye Saygı Nedir? Çevreye Saygılı Bireyler Nasıl Yetiştirilir?” hakkında 3 yorum

  1. Geri izleme: Türkiye'nin Yağmur Ormanları Tehlikede: Palovit Vadisi

  2. Geri izleme: Çevre Bilinci

  3. Geri izleme: EkoTurizm Nedir? Çevreci ve Sürdürülebilir Tatil Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir