Yeşil Teknoloji Nedir? Popüler Çevreci ve Sürdürülebilir Teknolojiler!

Yeşil Teknoloji Nedir

Yeşil teknoloji, sürdürülebilir veya çevreci teknoloji olarakta kullanılmaktadır. Bir şeyin çevre üzerindeki uzun ve kısa vadeli etkisini dikkate almaktadır. Yeşil teknolojiler tanım gereği çevre dostudur. Enerji verimliliği, geri dönüşüm, sağlık ve güvenlik endişeleri, yenilenebilir kaynaklar ve daha fazlasını içermektedir.

Popüler Çevreci Teknolojiler

Zararlı enerji politikaları, kaynakların aşırı kullanımı, su kaynağı kıtlığı, küresel iklim değişikliği ve ormansızlaşma uzmanların bu gezegende sürdürülebilir yaşamı elde etmek için insanların ele alınması gerektiğini söylediği konulardan sadece birkaçı. 2025 yılına kadar, 2,9 milyar insan daha su kaynaklarını erişmeye zorlanacak ve Birleşmiş Milletler’e göre 2030’da dünyanın enerji ihtiyacı yüzde 60 artacak. LiveScience, geleceği biraz daha parlak hale getirmeye yardımcı olabilecek bazı eski, bazıları yeni, bazıları biraz sıradışı olan 10 teknolojiyi araştırıyor.

Yeşil Teknoloji Nedir? Popüler Çevreci ve Sürdürülebilir Teknolojiler Nelerdir?
Yeşil Teknoloji Nedir? Popüler Çevreci ve Sürdürülebilir Teknolojiler Nelerdir?

Hemen Hemen Her Şeyden Yağ Almak

Hindi içlerinden kullanılmış lastiklere kadar her türlü karbon bazlı atık, yeterli ısı ve basınç eklenerek, termo-depolimerizasyon adı verilen bir işlemle yağa dönüştürülebilir, Bu, doğanın yağ üretme şekline çok benzer, ancak Aynı yan ürünü elde etmek için işlem milyonlarca yıl hızlandırılır. Bu teknolojinin savunucuları, bir ton hindi atığının yaklaşık 600 kilo petrol oluşturabileceğini iddia ediyor.

Hemen Hemen Her Şeyden Yağ Almak
Hemen Hemen Her Şeyden Yağ Almak

Deniz Suyundan Tuz Elde edilmesi

Birleşmiş Milletler’e göre, su kaynağı kıtlığı bu yüzyılın ortalarında milyarlarca insanı etkileyecektir. Tuzun ve minerallerin deniz suyundan çıkarılması, tuzdan arındırma, kaynakların sınırlı olduğu dünyanın bazı bölgelerinde içme suyu sağlamanın bir yoludur. Bu teknolojideki sorun pahalı olması ve çok fazla enerji harcaması. Bilim adamları, ucuz yakıtların, verimliliği artırmak için mikroskobik gözenekli membranlardan geçmeden önce suyu ısıtıp buharlaştırabileceği daha iyi prosesler için çalışıyorlar.

Deniz Suyundan Tuz Elde edilmesi
Deniz Suyundan Tuz Elde edilmesi

Hidrojenin Gücü ile Yeşil Teknoloji Etkisi

Hidrojen yakıt hücresi kullanımı, fosil yakıtların kullanılmasına alternatif olarak kirlilik içermeyen bir enerji kaynağı (Hidrojen Enerjisi) olarak tanıtılıyor. Hidrojen ve oksijen kimyasal reaksiyon ile birleşerek suyu oluşturur. Bu süreçte elektrik üretimi gerçekleşir. Yakıt hücreleriyle ilgili problem hidrojeni elde etmektir. Su ve alkol gibi moleküller, bir yakıt hücresine beslemek için hidrojeni çıkarmak üzere işlenmelidir. Bu işlemlerden bazıları, daha sonra bu “temiz” yakıtın avantajlarını ortadan kaldıran diğer enerji kaynaklarını kullanmayı gerektirir. Son zamanlarda, bilim adamları dizüstü bilgisayarlara ve yakıt hücreli küçük cihazlara güç sağlama yollarını buldular ve bazı otomobil şirketleri yakında temiz sudan başka bir şey yayan arabalar görmeyeceğimize dair söz veriyorlar. Bununla birlikte, bir “hidrojen ekonomisi” vaadi, tüm uzmanların şimdiye kadar gerçekleşeceği konusunda hemfikir değil. Resimde, hidrojenle çalışan ve sadece su yayan Chevy Equinox Fuel hücresi gösterilmektedir.

Hidrojenin Gücü ile Yeşil Teknoloji Etkisi
Hidrojenin Gücü ile Yeşil Teknoloji Etkisi

Güneş Enerjisi Hakkında Yeni Fikirler ve Yeşil Teknoloji Hamlesi

Güneş’in Dünya’ya fotonlar biçiminde çarpan enerjisi, elektriğe veya ısıya dönüştürülebilir. Güneş kollektörleri birçok farklı formda gelir ve zaten enerji şirketleri ve bireysel ev sahipleri tarafından başarıyla kullanılmaktadır. Yaygın olarak bilinen iki güneş kollektörü türü güneş pilleri ve güneş termal kollektörleridir. Ancak araştırmacılar, güneş enerjisini aynalar ve parabolik çanaklar kullanarak yoğunlaştırarak bu enerjiyi daha verimli bir şekilde dönüştürmek için sınırları zorluyorlar. Güneş enerjisinden yararlanma zorluğunun bir kısmı da motivasyon ve hükümetlerden teşvikler içeriyor. Ocak ayında, Kaliforniya eyaleti, güneş kalkınmasına yönelik teşvikler sağlayan kapsamlı bir programı onayladı. Diğer yandan Arizona ise çok fazla güneş ışığına sahip ama güneş enerjisini öncelik haline getirmedi. Aslında, bazı planlı topluluklarda, tam olarak estetik kurallarla sebebiyle cesaretleri kırılmaktadır.

Okyanuslardan Isı Enerjisi Dönüşümü(OTEC)

Dünyadaki en büyük güneş kolektörü okyanus kütlemizdir. ABD Enerji Bakanlığı’na göre, okyanuslar güneşten 250 milyar varil petrolde bulunan termal enerjiye eşit olacak şekilde güneşten gelen ısıyı emiyor. ABD yılda yaklaşık 7,5 milyar varil tüketmektedir. OTEC(Ocean Thermal Energy Conversion) teknolojileri, okyanuslarda bulunan termal enerjiyi dönüştürür ve ısıtılan suyun yüzeyi ile okyanusun altındaki soğuk arasındaki sıcaklık farkını kullanarak onu elektriğe dönüştürür. Sıcaklıktaki bu fark, jeneratörleri çalıştırabilen türbinleri çalıştırabilir. Bu teknolojinin en büyük eksikliği, hala güç üretmek için büyük bir mekanizma olarak kullanılabilecek kadar verimli olmamasıdır.

Okyanuslardan Isı Enerjisi Dönüşümü(OTEC)
Okyanuslardan Isı Enerjisi Dönüşümü(OTEC)

Koşum Dalgaları ve Gelgitlerile Yeşil Teknoloji Dönüşümü

Okyanuslar, Dünya yüzeyinin yüzde 70’inden fazlasını kaplıyor. Dalgalar, bu mekanik gücü elektriğe dönüştürebilen türbinlere yönlendirilebilecek bol miktarda enerji içerir. Bu enerji kaynağını kullanmanın önündeki engel onu kullanmanın zorluğudur. Bazen dalgalar yeterli güç üretemeyecek kadar küçüktür. İşin püf noktası, yeterli mekanik güç üretildiğinde enerjiyi depolayabilmektir. New York Şehri Doğu Nehri şimdi altı gelgitle çalışan türbin için test yatağı olma sürecinde ve ayrıca Portekizde bulunan sistemden 1.500’den fazla ev için yeterli güç üretmesi bekleniyor. Burada, okyanusun gücünü açık deniz kabukları şeklinde yakalayabilen bir şamandıra sistemi olan Wavebob görülmektedir.

Koşum Dalgaları ve Gelgitler ile Yeşil Teknoloji Dönüşümü
Koşum Dalgaları ve Gelgitler ile Yeşil Teknoloji Dönüşümü

Çatılarda Bitki Yetiştirmek

Dünyanın yedi harikasından biri olan Babil’in Asma Bahçeleri’ne atfedilen bu kavramın, modern dünyamızda halen oluşturulmaması bir şaşkınlık. Efsaneye göre Babil’in kraliyet sarayının çatıları, balkonları ve terasları kralın eşlerinden birini neşelendirmek için bahçeye dönüştürülmüş. Çatı bahçeleri, ısıyı emmeye, CO2’yi alarak ve oksijen vererek karbondioksit etkisini azaltmaya, yağmur suyunu emmeye ve yaz aylarında klima kullanımını azaltmaya yardımcı olur. Sonuçta, bu teknik ile kent merkezlerinde meydana gelen “sıcak ada” etkisini azaltabiliriz. Kelebekler ve ötücü kuşlar da sık sık kentsel bahçe çatılarında yaşamaya başlayabilir ve binanın sakinlerini bile neşelendirebilir. Burada, Şikago (Chicago) Belediye Binası’nda yeşil çatı test edildi.

Çatılarda Bitki Yetiştirmek
Çatılarda Bitki Yetiştirmek

Bitkiler ve Mikropların Bizden Sonra Temizlenmesine İzin Verin

Biyoremediasyon bulaşmayı temizlemek için mikrop ve bitki kullanır. Örnekler, nitratların kirli sudaki mikropların yardımıyla temizlenmesini ve fito-düzenleme olarak bilinen bir işlemde, kirlenmiş topraktan (yukarıdaki resimde yer alan Arabidopsis gibi) arseniği almak için bitkilerin kullanılmasını içerir. ABD Çevre Koruma Ajansı birkaç bölgeyi temizlemek için bu yöntemi kullandı. Çoğu zaman, doğal bitki türleri, saha temizliği için kullanılabilir; bu, çoğu durumda böcek ilacı veya sulama gerektirmediğinden avantajlıdır. Diğer durumlarda, bilim adamları bitkilerin köklerinden kirletici maddeleri almak için bitkileri genetik olarak değiştirmeye ve bunları kolay hasat için yapraklara kadar taşımaya çalışıyorlar.

Zararlı Gazları Gömmek

Karbondioksit, küresel ısınma sorununa katkıda bulunan en belirgin sera gazıdır. Enerji Enformasyon İdaresine göre, 2030 yılında 8.000 milyon ton CO2 gazının doğaya salınması bekleniyor. Bazı uzmanlar, CO2’nin atmosfere salınımını engellemenin imkansız olduğunu ve gazı atmanın yollarını bulmamız gerektiğini söylüyor. Önerilen yöntemlerden biri, atmosfere ulaşma şansını yakalamadan önce onu yere enjekte etmektir. CO2 diğer emisyon gazlarından ayrıldıktan sonra, terk edilmiş petrol kuyularına, tuzlu su rezervlerine ve kayalara gömülebilir. Bu harika gelse de, bilim adamları enjekte edilen gazın yer altında kalacağından ve uzun vadeli etkilerin ne olacağından emin değiller ve ayırma ve gömme maliyetleri bu teknolojiyi pratik kısa vadeli bir çözüm olarak değerlendirmek için hala çok yüksek.

Zararlı Gazları Gömmek
Zararlı Gazları Gömmek

Eskimeyen Kağıt

En sevdiğiniz yazarın en son romanını okumak için sabah gazetesiyle koltukta kıvrıldığınızı ve aynı kağıdı kullandığınızı hayal edin. Bu, gerçek kağıda çok benzeyen ancak tekrar tekrar kullanılabilen esnek bir ekran olan elektronik kağıttan tasarlanması bir olasılık aslında. Ekran, çelik bir folyoya bağlı elektrik yükleri taşıyan parçacıklarla dolu birçok küçük mikro kapsül içerir. Her mikrokapsül, pozitif veya negatif yük ile ilişkilendirilmiş beyaz ve siyah parçacıklara sahiptir. Hangi yöntemin uygulandığına bağlı olarak; siyah veya beyaz parçacıklar yüzeyinde farklı desenler gösteriyor. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde hafta içi her gün 55 milyondan fazla gazete satılmaktadır.

Eskimeyen Kağıt
Eskimeyen Kağıt

Kaynak: Introduction to Green Technology

Yeşil Teknoloji Nedir? Popüler Çevreci ve Sürdürülebilir Teknolojiler!” hakkında 3 yorum

  1. Geri izleme: Verimli Teknolojiler Nasıl Geliştiriliyor? Neden Önemli?

  2. Geri izleme: Çevreci Bilgisayar Soğutma Sistemleri (Teknolojileri)

  3. Geri izleme: Yenilikçi Su Arıtma: Kimyasal Atıkları ve Tarım İlaçlarını Temizliyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir