Çikolata Sineği! Kakao Çiçekleri Titrer Sinek (Tatarcık) ile Tozlaşıyor

Çikolata Sineği

Dünyanın her yerindeki çikolata severlerin, lezzetli bir çikolata ısırdıkları zaman çikolata sineği yani bir titrer sineklere teşekkür etmeniz gerekiyor? Aynı cümle sinek ve çikolata söylemek iştah açıcı olmasa da, bu sinekler olmazsa kakao çiçeklerinin tozlaşma şansı yok yani kakao üretme şansları yok!

Kakao bitkisi, aynı bitki üzerinde hem erkek hem de dişi üreme organlarına sahiptir, ancak kendi kendine döllenemez ve bu yüzden bunu yapmak için tamamen sineklere bağımlıdır. Sineklerin bize getirdikleri faydalar hakkında bilinen en küçük gerçeklerden birisidir.

Çikolata Sineği! Kakao Çiçeklerinin Tozlaşmasını Sağlayan Titrer Sinek (Tatarcık)
Çikolata Sineği! Kakao Çiçeklerinin Tozlaşmasını Sağlayan Titrer Sinek (Tatarcık) – Kaynak

Kakao Ağacı ve Kakao Çiçekleri

Çikolata, Güney Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarına özgü kakao ağacının (Theobroma cacao) tohumlarından yapılır. Tozlandığında değerli tohum kabukları üreten beyaz kakao çiçekleri, ağacın dallarında yetişmez. Bunun yerine doğrudan ağacın gövdesinden büyürler. Bu sıradışı oluşum botanikçiler tarafından “karnabahar” olarak adlandırılır ve büyük olasılıkla ağacın böcek tozlaşmasında rol oynar. Çiçekleri çok küçük ve karmaşıktır, bu nedenle küçük bir tozlayıcıya ihtiyaç duyacakları anlamına gelmektedir. Burada anlaşıldığı gibi tozlaşma yapan arılarımız biraz yetersiz kalıyor maalesef.

Lütfen okuyunuz: Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları Nelerdir?

Bu sinekler iğne başlarının büyüklüğünden daha büyük değil; tozlaşmak için karmaşık çiçeklerin içine girebilecek tek canlı gibi görünüyor. Gün batımından hemen önce tamamen açılan kakao çiçekleriyle senkronize olarak, alacakaranlık ve şafaktaki tozlaşma görevlerinde en aktif bir şekilde yaparlar.

Çikolata Sineği Kakao Çiçeklerinin Tozlaşmasını Sağlar
Çikolata Sineği Kakao Çiçeklerinin Tozlaşmasını Sağlar

Çikolata Sineği Faydaları

Günümüzde kakao ağaçları genellikle doğal yağmur ormanlarının yaşam alanlarının nemli gölgesinde değil, açık tarlalarda yetiştirilmektedir. Kakao birçok çiçek üretir, ancak ortalama olarak, 1000 çiçekten sadece üçü tozlaşır ve tohum kabukları üretir. Çikolata sineğinin doğal yaşam alanı yoğun, gölgeli yağmur ormanlarıdır, bu yüzden sinekler kakao ağaçlarının doğal olmayan tozlaşma için ticari plantasyonlarında aranmasını sağlar.

Diğer pek çok tozlayıcıda olduğu gibi, çikolata sinekleri de, doğal yağmur ormanlarının büyük parçalarının yerine kakao tarlalarının yerini alması nedeniyle habitat kaybına uğramıştır. Dünyadaki kakao mahsulünün yaklaşık üçte biri bitki zararlıları ve hastalıkları nedeniyle her yıl kaybedilmektedir. Mahsul kaybına karşı kullanılan pestisitler ve herbisitler, mahsul sularının ve toprakların bozulmasına ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olmaktadır.

Chocolate: “Doctor Bugs” Moffett chasing the cacao fly

Dünyanın bazı bölgelerinde, doğal yağmur ormanı ekosistemlerinde ve çevresinde yer alan küçük çiftliklerde bu sorunların giderilmesi, yılda 50 milyar dolarlık bir sektörün kurtarılması ve çikolatanın tehlikeye atılmaması için kakao yetiştirme çabaları sürüyor!

Ekili arazilerde ortalama tozlaşma oranı% 0,3’te şok edici bir şekilde düşüktür. Bitkinin üretimi için ormanlar yetiştirerek, çikolatayı (ve midge!) İronik bir şekilde yok ediyoruz. Şüphesiz, bu sineği kurtarmakta olan chocoholics’ler için üreme konusunda zorluk çeken dev pandayı kurtarmakla oraya varıyorlar.

Lütfen okuyunuz: Arıların Doğaya ve İnsanlara Faydaları Nelerdir

Kaynak: THE CHOCOLATE FLYThe Unexpected Pollinator Of The Cocoa Tree

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir