Küresel Isınma Nedir? Nedenleri ve Etkileri (Zararları) Nelerdir?

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma, Dünya’nın yüzey sıcaklığındaki yavaş ve istikrarlı bir şekilde yükselmesine verilen isimdir. Günümüzde sıcaklıklar, yükselmeye devam etmekte ve önümüzdeki 100–200 yılda küresel ısınmanın etkileri (hava kirliliği vb.) keşfedilmeden öncekinden 6°C daha yüksek olabileceği öngörülüyor. Sıcaklıktaki bu artışın en göze çarpan değişiklikleri, dünyanın dört bir yanındaki buzulların erimesidir. Kıtasal buzulların erimesinin bir sonucu olarak deniz seviyesi düzenli olarak artmaktadır.

Lütfen okuyunuz: Asit yağmurları nasıl oluşur?

Küresel Isınma sebebiyle buzullar eriyor!
Küresel Isınma sebebiyle buzullar eriyor! – Kaynak (Harrison Haines from Pexels)

Küresel Isınmanın Sebepleri

Küresel ısınma, iklim sıcaklığının uzun vadeli yükselişine işaret eden iklim değişikliğinin bir yönüdür. Atmosferdeki artan sera gazı konsantrasyonları, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve çiftçilik gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.

1 – Fosil Yakıtların Yakılması

Elektrik üretmek veya otomobillerimizi kullanmak için kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtları yaktığımızda, atmosfere ağırlıklı olarak CO2 kirliliği salınır.

2 – Ormansızlaşma ve Ağaçların Kesilmesi

Bitkiler ve ağaçlar iklimi düzenlemede önemli bir rol oynar, çünkü havadan karbondioksiti emer ve oksijeni bırakırlar. Ormanlar, ağaçlar, çalılar yani tüm bitkiler karbon emici görevi görür ve küresel ısınmayı engellemek için elimizde ki en önemli silahtır.

3 – Tarım ve Hayvancılık

Özellikle koyun ve sığır gibi hayvanlar, bir sera gazı olan ve karbondioksitten daha etkili metanı (karbondioksit ile birlikte biyogaz içinde bulunur) üretir. Hayvancılık büyük ölçeklerde yapıldığında üretilen metan miktarı küresel ısınmaya büyük katkı sağlamaktadır. Çiftçilerin kullandığı bazı gübreler de ayrıca başka bir sera gazı olan azot oksit salgılar.

Küresel Isınmanın Etkileri (Zararları) Nelerdir?

  • Yerel ve bölgesel maksimum sıcaklıklar yükselir.
  • Asgari sıcaklıklar artar.
  • Buzulların erimesiyle beraber deniz ve okyanus seviyeleri yükselir.
  • Daha yüksek okyanus, deniz ve göl sıcaklıkları meydana gelir.
  • Yoğun yağışlarda artış (ani ve beklenmeyen yoğun yağmur ve dolu)
  • Küçülen ve parçalanan buzullar
  • Donma ve çözülme olaylarında hızlı değişiklikler.
  • Özellikle gelişmekte olan ülkelerde açlık ve su krizlerinde artışlar gözlemlenmektedir.
  • Artan hava sıcaklıkları ve ısı dalgaları nedeniyle sağlık riskleri ortaya çıkmakta ve özellikle yaşlılar ve çocuklar ölebilmektedir.
  • Zararlı patojen yayılımının artmasına sebep olur.
  • Flora ve fauna’nın sınırlı adaptasyonu ve adaptasyon hızının düşük olmasından dolayı biyolojik çeşitlilik kaybı yaşanır. Bazı türlerin yaşam koşulları tamamen ortadan kalkmıştır.
  • Artan karbondioksit konsantrasyonlarının bir sonucu olarak sudaki bikarbonat konsantrasyonunun artması nedeniyle okyanusların asitlenmesi.

Küresel Isınma Nasıl Önlenir?

Küresel ısınmayı önlemek için bir çok yönteme ihtiyaç duymaktayız. Öncelikli olarak sebepleri nelerdir yukarda bahsettik. Orada yer alan olumsuz durumların önüne geçmekle başlayabiliriz. Daha detaylı bilgi edinmek için bu konu hakkında yazmış olduğumuz bu yazımıza bakmanız Küresel Isınma nasıl engellenir için size detaylı bilgi verecektir: Küresel Isınmayı Durdurmak ve Önlemek için 10+ Yol

Küresel Isınma Üzerine Çalışmalar ve Projeler

350.ORG

350.org özünde Küresel Isınmaya Dur demek için çalışıyor. Bir farkında oluş ve harekete geçiş için toplu hareket etme günü. “Bu bir davetiye” adlı yazıyı aynen sizlerle paylaşacağız ve 350’nin ne anlama geldiğini anlamanızı ve 350’nin amacının ne olduğunun farkına varmanızı sağlayacağında şüphemiz yok.

350.org
350.org – Küresel Isınma

“Bu bir davetiye”

“Birlikte bir hareket başlatmak, küresel ısınmaya dur demeye bir gün ayırmak için bir davetiye.” 24 Ekim’de yapılacak uluslararası harekete davet bu sözlerle başlıyor…

İş, ev, sorumluluklar… Tüm bunların arasında yüz yüze olduğumuz bir gerçeği de unutuyoruz… İklim değişikliği… Henüz vakit var… Yapabileceklerimiz de var… Buna inanlardan sizlere bir davet var… İşte davet mektubunuz… Sevgili Dünya… Bu bir davetiye – birlikte bir hareket başlatmak, küresel ısınmaya dur demeye bir gün ayırmak için bir davetiye.

Biz dünyanın dört bir yanından bir grup insanız, yaşlı ve genç, bilim insanları, yazarlar ve aktivistler olarak ortak bir amaç için buluştuk. Dünyadaki en önemli sayının ne olduğunu biliyoruz: 350. Bu sayıyı dünyanın bugüne kadar karşılaştığı en tehlikeli krizi çözmek için nasıl kullanmamız gerektiğini de biliyoruz.

Ancak bunu sadece sizin yardımınızla başarabiliriz.Bir sene önce dünyanın en önemli hava bilimcilerinden NASA’nın James Hansen’i ve yardımcılarının yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar çok önemli sonuçlar ortaya çıkardı. Eğer atmosferdeki karbondioksit miktarını 350 parça / milyona indiremezsek dünyamızın medeniyetlerin oluşmasına ve canlıların yaşamasına imkân veren yapısını tamamen kaybedeceğiz.

Dünya’nın bildiğimiz Dünya olabilmesi için

Dünya’nın bildiğimiz Dünya olabilmesi için atmosferdeki karbondioksit miktarının 350 parça milyonun altında tutmak zorundayız.Kötü haber 350 parça / milyon sayısını çoktan geçmiş olmamız – şu an atmosferdeki karbondioksit miktarı 389 parça / milyon. Bu nedenle kutuplar eriyor, kuraklık her yeri etkiliyor, bu nedenle sıtma gibi bulaşıcı hastalıklar yayılarak daha önce görülmedikleri yerlerde salgın haline geliyorlar.İyi haber ise, ne yapmamız gerektiğini biliyoruz.

350 sayısını hedefleyerek atmosferdeki güvenli karbondioksit miktarına geri dönebiliriz. Bunun için en güzel fırsat bu Aralık ayında Kopenhag’da gerçekleşecek. Dünya liderleri yeni bir iklim politikası belirlemek için Aralık ayında Kopenhag’da buluşuyorlar. Bizim görevimiz liderlerimizin çevre (ve bizim geleceğimiz) için doğru kararları aldıklarından emin olmak: en yeni bilimsel bulgulara, yani 350 sayısına, dikkat ettiklerinden emin olmalıyız.

Planımız şu: 24 Ekim günü sizden yaşadığınız yerde dünyadaki en önemli sayıyı (350) herkes tarafından görünebilir hale getiren bir organizasyon düzenlemenizi istiyoruz. Bugün itibarı ile sitemize kayıt edilmiş 500’den fazla organizasyon var – örneğin tam 24 Ekim günü Abikalike, Nijerya’da ve TKTK’de yöreliler bir kampanya ile 3,500 ağaç dikecekler.

Bu sivillerin, sizin gibi insanların bugüne kadar iklim değişikliği için organize ettiği en büyük hareket olacak. Şu ana kadar 50’den fazla ülkeden insanlar bu sorumluluğu yerine getirmek için 24 Ekim günü çalışmaya söz verdi. Ancak bu hareketi büyütmek zorundayız – sizin, şehrinizin, köyünüzün ve ülkenizin desteğine ihtiyacımız var.Bunu gerçekleştirmek zor değil – size fikir ve uygun materyalleri bulmakta yardımcı olabiliriz. Ancak ilk adimi atıp gerçekleştirmek istediğiniz organizasyonu 350.org adresinde kayıt etmeniz, arkadaşlarınızı ve komşularınızı planlarınızdan haberdar etmeniz gerekiyor.

Küresel Isınmaya Karşı Harekete Geçin!

Dâhil olduğunuz grupları da harekete geçirin – okulunuz, okul aile birliğiniz, arkadaşlarınız, dans kulübünüz..  İnsanlar yardım etmek isteyeceklerdir, özellikle bu girişimin ne kadar önemli olduğunu anladıklarında.

Bu enerji tasarrufu sağlayan elektronik aletler kullanmaktan bile daha önemli – bu dünyanın enerji politikalarını etkilemek için karşımıza çıkacak nadir fırsatlardan bir tanesi.  24 Ekim günü,  Kopenhag’da Aralık ayında gerçekleşecek Birleşmiş Milletler çevre konferansından tam 6 hafta önceye denk geliyor. Ve 24 Ekim günü, bilim adamlarının söylediklerini dünyaya dinletmek için sahip olduğumuz en büyük ve belki de en son şans.

Amacımızı yalnızca küresel bir hareket ile gerçekleştirebiliriz – ve bu hareket çoktan dünyanın dört bir yanını sarmaya başladı. Kamerunlu çiftçiler, Çin’de öğrenciler, hatta dünya kupası kayakçıları 350 sayısını duyurmak için çalışmaya başladılar. Kiliseler çanlarını 350 kere çaldılar, Budist rahipler sırtlarını Himalaya dağına yaslayarak vücutları ile 350 sayısını oluşturdular… 350 sayısı her dilde aynı, her kültürde ses buluyor, bu nedenle bugün 350’dan daha önemli bir mesaj ve bilimsel kanıt yok.

Bunu insanlığın önündeki son sınav olarak düşünebilirsiniz.

Atmosferimizi ve geleceğimizi kurtarmak için gereken cesareti, sorumluluğu ve yaratıcılığı çok geç olmadan bulabilecek miyiz?  Sizin yardımınız ile 24 Ekim’i geleceğimiz için doğru şeyi yapabileceğimizi gösterdiğimiz mutlu ve umutlu bir güne dönüştürebiliriz!Bize katilin ve 24 Ekim organizasyonunuzu internet sitemizde kayıt ettirin,Hep birlikte çalışmaya devam etmek umudu ile,

Bill McKibben – Yazar ve Aktivist- ABD
Vandana Shiva – Physicist, Aktivist ve Yazar – Hindistan
David Suzuki – Bilim Adamı, Yazar ve Aktivist – Kanada
Bianca Jagger – Dünya Gelecek Konseyi Başkanı  (World Future Council)  – İngiltere
Tim Flannery – Bilim Adamı, Yazar ve Gezgin –Avustralya
Bittu Sahgal –  Sanctuary Dergisi Editorü – Hindistan
Andrew Simmons – Çevre Savunucusu – St. Vincent ve Grenadines
Christine Loh – Çevre Savunucusu ve Parlamenter- Hong Kong

Ve 350.org’un web sitesinde yer alan bir tanıtım videosu…

Kaynak: Journal criticised for study claiming sun is causing global warmingCauses of global warming

Küresel Isınma Nedir? Nedenleri ve Etkileri (Zararları) Nelerdir?” hakkında 32 yorum

  1. Mehmet Şerit

    Su kirliliği birgün içeçek su bulamıyacağımızı düşünüyorum.Kirlilik hat safhada sevgi ve saygılarımla tüm katogorileri destekliyorum.

  2. Geri izleme: Yağmur Suyu Hasadı - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform | Çevre Bilinci – Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform |

  3. Geri izleme: Ağaçların Faydaları Nelerdir? - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform | Çevre Bilinci – Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform |

  4. Geri izleme: Okyanuslarımız İçin En Büyük 5 Tehdit - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform

  5. Geri izleme: AĞAÇ DİKMELİ, unutmayın ama AĞAÇ DİKMELİ!!! - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform

  6. Geri izleme: 16 Yaşında Nobel Barış Ödülü Adayı!

  7. Geri izleme: Karbon Ayak İziniz

  8. Geri izleme: Yeryüzünde Var Olan Doğal Kaynaklar

  9. Geri izleme: Siz pes ederseniz, onlarda pes ederler!

  10. Geri izleme: Yeni Zelanda, İklim Değişikliği İle Mücadele İçin 1 Milyar Ağaç Dikmek İstiyor

  11. Geri izleme: Ormanların Faydaları Nelerdir?

  12. Geri izleme: Hava Kirliliği Nedir?

  13. Geri izleme: Hamam Böceği İklim Değişikliğini Önleyebilir mi?

  14. Geri izleme: Karbondioksit Gazı Kömüre Dönüştürüldü!

  15. Geri izleme: Aptallık Çağı / Age of Stupid - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil

  16. Geri izleme: Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?

  17. Geri izleme: Yeşil Bina Nedir ve Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

  18. Geri izleme: Küresel Isınmayı Durdurmak ve Önlemek için 10+ Yol

  19. Geri izleme: Ağaçlar Metan Yayıyor! Küresel Isınma için İyi Değil!

  20. Geri izleme: Yeşil Çatı Nedir? Yeşil Çatıların Faydaları ve Çevresel Etkileri Nelerdir?

  21. Geri izleme: Toksik Kirlilik Nasıl Azaltılır? Zararlı (Zehirli) Kimyasallardan Kurtulmak!

  22. Geri izleme: Kuşlar Küçülüyor! Küresel Isınma Küçülmeyi Tetikledi!

  23. Geri izleme: Ozon Tabakası Nedir? Nasıl Oluşur, İncelir ve Delinir?

  24. Geri izleme: İklim Değişikliği Nedir? İklimin Kontrolden Çıktığına 10 İşaret!

  25. Geri izleme: Korona Virüs ve Hava Kirliliği İlişkisi: Küresel Isınma Bitiyor mu?

  26. Geri izleme: Bisiklet Kullanmanın Sağlığa ve Çevreye Faydaları Nelerdir?

  27. Geri izleme: Biyoçeşitlilik Nedir? Biyoçeşitliliğin Önemi ve Faydaları Nelerdir?

  28. Geri izleme: Penguenler Kahkaha Gazı Salarak İklimi Değiştiriyor

  29. Geri izleme: Grönland Son Buzul Çağından Beri En Hızlı Buz Kaybını Yaşıyor!

  30. Geri izleme: Metan Emisyonları Ay Etkisi ile Değişkenlik Gösteriyor

  31. Geri izleme: Bisiklet Kullanmanın Faydaları Nelerdir? ( Sağlığa ve Çevreye Yararları )

  32. Geri izleme: Yangtze Nehri Kuruyor: Çin'in En Önemli Nehri Kuraklık Pençesinde!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir