Kestane Gal Arısı Nedir? Hastalığı, Zararı ve Düşmanı Nelerdir?

Kestane Gal Arısı

Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus), kestane yaban arısı, doğu kestane yaban arısı ve Asya kestane yaban arısı adlarıyla bilinen bir yaban arısı türüdür. Çin’e özgüdür ve dünyanın birçok yerinde, özellikle Kuzey Yarımküreye de sayılmış bir tür istilacı arı olarak bilinir. Arıların faydaları bahsedilir, ama bu tür gerçekten çok zararlı.

Kestane Gal Arısı Nedir? Hastalığı, Zararı ve Düşmanı Nelerdir?
Kestane Gal Arısı Nedir? Hastalığı, Zararı ve Düşmanı Nelerdir?

Birçok kestane türüne saldırır. Dünyanın en kötü kestane haşeresi olarak kabul edilir. 1951 yılında, resmi olarak tanımlandığında Japonya’yı işgal etti ve orada kestanelere saldırdı. Şu anda Kore, Nepal, İtalya, Slovenya, Fransa, İsviçre ve Türkiye başta olmak üzere Avrupa’nın diğer bölgelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğusunda bulunmaktadır. Ülkemizde Bursa başta olmak üzere yayılmakta ve kestane çiftçisine ve kestane balı üreticisi arıcılara sıkıntılar yaratmaktadır.

Dişi, bazen 100’den fazla yumurta üreten kestane ağacı tomurcuklarına yumurtlar. Larvalar yumurtadan çıkarlar ancak hemen büyümeye başlamaz. Büyümeleri bir sonraki baharda, ağaç tomurcukları gelişmeye başladığında başlar. Larvalar ağaçta safra oluşumuna neden olur. Safra kurur ve odunsu olur; ağaca çok zarar verebilir. Ağacın yeni büyüyen tomurcuklarında geliştikleri için meyve verimini olumsuz etkiler ve %70’e kadar azaltabilirler. Arıların çıktıkları bu noktadan, kestane ağaçlarına zararı olan mantarlar girip ağacı enfekte edebilirler.

En basit ve etkili micadele yöntemi ise bu tomurcukların kesilerek ağaçtan uzaklaştırılması ve imha edilmesidir. Fakat pahalı bir yöntemdir. Bunun yanında ise pestisit kullanımı da bir yere kadar etkili olsa bile çevreye zarar verdiği için tercih edilmemektedir. Bir diğer yöntem ise bu kestane gal arısının karşısında kuvvetli olan kestane türlerinin tespit edilerek çoğaltılmasıdır.

Biyolojik mücadele tarafında ise yırtıcı bir böcek olan Torymus sinensis üretilerek gal arılarının yoğun olarak çoğaldığı bölgeye bırakılmaktadır. Bu parazitoidler gal arılarının çoğalmasını engelleyerek, kestane üretimine faydalı olmaktadır. Aşağıda yer alan video bu işlemin nasıl yapıldığını göstermektedir.

Kaynak: Dryocosmus kuriphilusKestane Gal Arısı Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae) Üzerine Bir İncelemeKestane gal arısı Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)’nin larva parazitoiti Torymus sinensis Kamijo (Hymenoptera: Torymidae)’nin yetiştirilmesi ve doğaya salınması

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir