Plastik Atıklar Yabani Arılar için Yuva Malzemesi Oldu!

Plastik Atıklar Her Yerde

Yaban arıları yavruları için doğadan topladıkları malzemelerden yuvalar inşa ediyorlar. Fakat, bilim adamları ilk defa tamamen plastik atıklar kullanılarak yapılmış arı yuvaları buldular! Paketleme için bir çok plastik atık malzeme her zaman geri dönüşüm döngüsünün bir parçası olamıyor maalesef. Toprak ve özellikle sularımız plastik kirliliği ile karşı karşıya maalesef!

Plastik Atıklar Yabani Arılar için Yuva Malzemesi Oldu!
Plastik Atıklar Yabani Arılar için Yuva Malzemesi Oldu!

Dünya değişiyor ve vahşi yaşamda adapte olmak zorunda, ama insan etkisine ayak uydurabilecek kadar hızlı adapte olup olmadıkları hala tartışmalara hazır durumda.

Arjantin Ulusal Tarım Teknolojileri Enstitüsü’nden araştırmacılar hindiba tozlayıcı yabani arılara yönelik araştırmalarının bir parçası olarak plastiğin arı yuvalarında kullanıldığını keşfetti.

Araştırma ekibi, mahsul tarlalarının etrafında tuzak yuvaları kurdular: bunlar, arı larvalarının büyüdüğü petek deliklerine benzeyen uzun, içi boş tüpler şeklinde tasarlandı; tıpkı arka bahçenizde kurabileceğiniz arı otelleri gibi.

Arılar bu boşlukları çamur, yaprak, taş ve reçine gibi malzemelerle kuluçka hücrelerine çevirdiler. Bu malzemeler artık her biri büyüyen bir arı larvası içeren yuvaları oluştururlar. Araştırmacılar, tespit ettikleri iki yuvanın çamur ve taç yaprakları ile inşa edilmiş ve bu yuvalardan da sağlıklı yetişkin arıların ortaya çıktığını tespit ediyor.

Arılar hakkında diğer yazılarımız:

Arıları kurtarmak için 15 bitki
Arı Koridoru: Tozlaşma Yapan Arılar ve Böcekler için Bahçe
Çiçekte Uyuyan Arılar!
Bal Arısı Gibi Konuşabileceğiz
Arılar ve Balıklar Birbirleriyle Konuşabiliyor!

Üçüncü yuva ise tamamen plastikten yapılmış, arı tarafından dikkatlice dikdörtgen ve oval şekillerde kesilmiş ve üst üste gelecek şekilde düzenlenmiş üç hücreye sahipti. İlk iki hücre, plastik bir alışveriş poşetine benzer şekilde ince, açık mavi plastikten yapılmıştır. Üçüncü hücre daha kalın beyaz plastikten yapılmıştır.

Bu yeni yuvayı bu kadar çarpıcı kılan, yuvadaki tüm hücrelerin plastikten yapılmış olmasıdır; ve iki farklı plastik türünün kullanıldığı ilk kez belgelenmiş durumdur.

Ve aslında kötü haber olmayabilir yada çok çok kötü bir haberde olabilir? Araştırmacılar, arıların hızlı çevresel değişimlere ayak uydurabileceklerini sağlayacak esnek bir esnekliğe sahip olabileceği anlamına gelebileceğini de not olarak düşüyorlar. Fakat bunu zaman gösterecek! Mikro plastiklerin su ortamında yaptığı zararı arılar da farklı bir şekilde hissedecek mi?

Kaynak: Wild Bees Have Been Found Building Nests Entirely Out of Plastic Waste

Plastik Atıklar Yabani Arılar için Yuva Malzemesi Oldu!” hakkında 1 yorum

  1. Geri izleme: Drenaj Ağları ile Su Kirliliği Engelleniyor; Geri Dönüşüm Sağlanıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir