Baobab Ağacı: Dünyanın En Uzun Yaşayan Ağaçları Kurtarılmayı Bekliyor!

Baobab Ağacı

Baobab Ağacı, 2500 yıl yaşayabilir. C vitamini ve kalsiyum açısından zengin yenilebilir meyve veren büyük çiçekleri vardır. Baobab Ağaçları, çevrelerinde yaşayan insan ve hayvanlara besin, su ve barınak sağlarlar. Dünya’nın en gelişmiş ve saygın yaşam formlarından biridir. Binlerce yıldan uzun bir süre değişen iklimlere uyum sağlarken tüm ekosistemlerin gelişmesine yardımcı olurlar. Afrika kıtası için vazgeçilmez bir doğal kaynak olarak yaşamlarını sürdürürler.

Baobab Ağacı: Dünyanın En Uzun Yaşayan Ağaçları Kurtarılmayı Bekliyor
Baobab Ağacı: Dünyanın En Uzun Yaşayan Ağaçları Kurtarılmayı BekliyorKaynak

Lütfen okuyun: Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Yağmur mevsiminde, baobablar suyu büyük gövdelerinde depolar ve uzun kurak mevsimlerde kullanılar. Yedisi Madagaskar’da yaşayan ve altısı endemik olmak üzere sekiz baobab türü keşfedilmiştir. Onbinlercesi her yıl ormansızlaştırma faaliyetleri ve yangınlar sebebiyle yok olmaktadır. Sadece bazı büyük olanları bu kıyımdan kurtulmayı başarabilmektedir.

Baobab Ağaçları İklim Değişikliğine Yeniliyor!

İklim değişikliği, çevre ve biyoçeşitlilik üzerinde dramatik etkiler yaratmıştır. Ama bu darbenin boyutunu doğru bir şekilde değerlendirmek zor. Hareketsizlikleri nedeniyle, bitkiler sıcaklık ve yağış değişikliklerinden en sert ve ilk olarak etkilenirler. Baobab ağaçları için bu özellikle ve doğru ve can alıcı bir noktadır. Son 12 yılda, Afrika’daki en eski 13 baobab’ın dokuzu ve en büyük altı baobab’ın beşi öldü veya önemli kısımları zarar gördü. Ve görünüşe göre iklim değişikliği bunun nedenlerinden biri.

Baobab Ağaçları İklim Değişikliğine Yeniliyor!
Baobab Ağaçları İklim Değişikliğine Yeniliyor!Kaynak

Lütfen okuyun: Fındık Ağacı ve Fındığın Faydaları Nelerdir? Fındık Nasıl Yetiştirilir?

Madagaskar’da halk yaşayan sarnıçlar kurmak için baobabların gövdelerini kazıyorlar. Kuraklık dönemlerinde, bu gelenek ağacı canlı tutarken onlara da su depolamak için yardımcı olur. Bu ağaçlar aynı zamanda bu insanlar için kutsal bir değer. Madagaskar ve Senegal başta olmak üzere bir çok proje bu ağaçları kurtarmak için gerçekleştirilmiş. Fakat, insanoğlunun yıkıcı etkisine karşı henüz kazanılmış net bir zafer yok. Bu ağaçların korunması lazım!

Kaynak: Saving the baobab, the world’s longest living flowering treeSenegal’de 18 asırlık ‘heybetli Baobab’ ağacı – Joal kentinde 32 metre genişliğindeki gövdesinde büyük kovuğu bulunan 18 asırlık Baobab ağacı, zamana, hayata ve kuraklığa meydan okuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir