İklim Değişikliği Nedir? İklimin Kontrolden Çıktığına 10 İşaret!

İklim Değişikliği Nedir?

İklim değişikliği, on yıllar veya daha uzun zaman dilimleri boyunca hava koşullarında, okyanuslarda, kara yüzeylerinde ve buz tabakalarında meydana gelen değişikliklerdir.

Hava, atmosferin (sıcaklık, nem, rüzgar, yağış vb.) halidir, saatler, günler ve haftalar boyunca sürecek olayları tanımlamada kullanılır. İklim değişikliği, iklim sisteminin istatistiksel özelliklerinde birkaç on yıl veya daha uzun süren (genellikle en az 30 yıl) devam eden bir değişikliktir. Bu istatistiksel özellikler ortalamaları, değişkenliği ve aşırılıkları içerir. İklim değişikliği, Güneş’in radyasyonundaki değişiklikler, volkanlar veya iklim sistemindeki iç değişkenlik gibi doğal süreçlerden veya atmosferin bileşimindeki değişiklikler veya arazi kullanımı gibi insan etkilerinden kaynaklanabilir.

İklim Değişikliği Nedir? İklimin Kontrolden Çıktığına 10 İşaret!
İklim Değişikliği Nedir? İklimin Kontrolden Çıktığına 10 İşaret!Kaynak

Hava durumu yaklaşık bir hafta önceden hatırı sayılır bir beceriyle tahmin edilebilir. İklimdeki kuraklık gibi kısa süreli dalgalanmalar mevsimden mevsime sınırlı beceri ile tahmin edilebilir. Aksine, bilinen veya tahmin edilebilir uzun vadeli etkilerden kaynaklanıyorsa, iklim sisteminin uzun vadeli istatistiklerindeki değişiklikler (iklim değişikliği) tahmin edilebilir.

Dünya İklimi Raydan Çıktı!

İklim değişikliği oluyor, bu gerçek ve bizim hatamız. Kanıtlar çok aşikar ve gezegenimiz hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. İşte Dünya’nın ikliminin raydan çıktığına 10 kanıt!

1 – İklim Değişikliği Kutup Ayısı İstilasına Sebep Oldu

Bu yılın başlarında, 52 aç kutup ayısı, uzak bir Rus Arktik takımadalarında, küçük bir yerleşim yerini işgal etti. Mevsimsel fok avları için kışın düzenli olarak birleştikleri Rusya’nın güney kıyılarının yakınındaki kutup ayılarını görmek nadir değildir. Ancak küresel ısınma kaynaklı deniz buzu incelmesi, ayıları iç kısımda yiyecek arayışına sürüklemiştir. Kasabanın çöp kutularındaki ve çöp sahalarındaki yenilebilir atıklar, ayıların daha kuzeyden göç etmesini engellemiş ve bölge yetkililerini olağanüstü hal ilan etmelerine neden olmuştur.

2 – Rekor kıran karbondioksit seviyeleri

Bu yıl bilim adamları, türümüzün gelişmesinden bu yana atmosferde 800.000 yıldır olduğundan daha fazla karbondioksit ölçtüler. Mayıs 2019’da, Hawaii’deki Mauna Loa Gözlemevi’nde Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) sera gazı seviyeleri milyonda 415 parçaya (ppm) ulaştığını tespit etti. Buz çağları sırasında atmosferdeki karbondioksit seviyeleri 200 ppm civarındaydı. NASA’ya göre ve buzullar arası dönemlerde 280 ppm civarındaydı. İnsanlar fosil yakıtları yakıyor ve karbondioksit ve diğer sera gazlarının salınmasına neden oluyor. Ve sonuç olarak, Dünya her yıl havada yaklaşık 3 ppm daha fazla karbondioksit konsantrasyonuna maruz kalıyor.

3 – Arktik permafrostu (donmuş toprak) hızla kayboluyor

Bu yıl, Kanada Kuzey Kutbu’nda, bilim adamlarından en az 70 yıl boyunca donması beklenen permafrost katmanlarının zaten çözülmeye başladığını öğrendik. Bir zamanlar donmuş yüzey şimdi erimiş havuzlarla batıyor. Bu durum şok edici bir haberdi çünkü iklim uzmanları, hava sıcaklıklarının 2090’dan sonra donmuş zemini eritecek kadar sıcak olmayacağını tahmin etmişlerdi. Bununla birlikte, araştırmacılar daha yüksek yaz sıcaklıklarının, düşük seviyelerde yalıtım bitki örtüsünün ve yüzeye yakın zemin buzunun varlığının katkıda bulunduğuna inanıyorlar.

4 – İklim Değişikliği Alaska’nın Daha da Sıcak Olmasına Sebep Oluyor

Alaska’nın Anchorage bölgesinde sıcaklıklar 32 santigrat dereceye kadar çıkarak bir rekor kırdı. Tam 50 yıl önce rekor olan 29 derece ise eskide kaldı. Bu yaz, bu sıcaklıklar New York’tan bile yüksek olması gerçekten ürkütücü bir şey. Temmuz ayında kuzey kutbuna 600 km mesafede 32 derece, bize çok değerli ve ölümcül bir mesaj aslında.

5 – Kuzey Kutbu Yangınları Uzaydan Görülebiliyor

Rusya’da meydana gelen yangınlardan kaynaklı dumanlar uzaydan görülebiliyor. NASA, Kuzey Kutup Dairesi içerisinde meydana gelen 100’den fazla yangının fotoğraflarını çekerek tespit etti. Kuzey Kutbu, dünyanın geri kalanından daha hızlı bir şekilde ısınıyor ve bu sebeple de yangınlarda anormal artışlar yaşanıyor. Bu hızla ısınmaya devam ederse, çok daha fazla yangın ile değerli ormanları ve vahşi yaşam canlılarını kaybetmeye devam edeceğiz.

Kaynak: What is climate change?10 Signs That Earth’s Climate Is Off the RailsSo Much of the Arctic Is on Fire, You Can See It From Space

İklim Değişikliği Nedir? İklimin Kontrolden Çıktığına 10 İşaret!” hakkında 5 yorum

  1. Geri izleme: Solucan Gübresi ve İklim Değişikliği Arasındaki İlişkiler!

  2. Geri izleme: Pestisitler Bombus Arılarının Beynini Etkileyerek Hafızalarını Köreltiyor!

  3. Geri izleme: Arsenik Kirliliği Dünya'da 220 Milyon Kişiyi Etkiliyor

  4. Geri izleme: Baobab Ağacı: Dünyanın En Uzun Yaşayan Ağaçları Kurtarılmayı Bekliyor!

  5. Geri izleme: İstilacı Türler Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Üzerine Olumsuz Etki Bırakıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir