BiyoKömür (Biyoçar) Nedir? Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?

BiyoKömür Nedir?

Biyokömür, karbondioksiti bünyesinde karbona çevirerek havaya karışmasını engeller, toprak kalitesini, su tutma kapasitesini ve verimini artırır, temiz enerji sağlar ve kolay elde edilebilir organik madde kaynaklı bir materyaldir. BiyoÇar (BioChar) olarakta adlandırılır.

Biyokömür, basit olarak kömür olarak adlandırılabilir. Odun yongaları, pirinç sapları ve hatta gübre gibi organik maddeler oksijen yokluğunda yüksek sıcaklıklarda (200-900oC derece) ısıtıldığında oluşur. Ateşin üzerinde odun talaşlarıyla dolu mühürlü bir metal tamburu gibi çok basit bir düzenekle elde edilebilir. Bu sebeple, her yerde üretilebilir ve günümüzde kullanım alanı oldukça yaygınlaşmıştır. Biyokömürün elde edildiği bu prosese piroliz denilmektedir. Daha basite indirirsek, mangal kömürü yapımı prosesi de büyük oranda biyokömürün üretimine benzemektedir.

BiyoKömür (Biyoçar) Nedir? Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?
BiyoKömür (Biyoçar) Nedir? Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?Kaynak

Atmosfere karışacak karbondioksiti alır ve onu bünyesinde hapseder, atıldığı toprağın sağlığını ve verimini iyileştirir ve temiz enerji yaratır. Organik madde biyokömüre dönüştürüldüğünde, bitki içinde bulunan CO2 katı karbona dönüştürülür. Biyokömür atılan topraklar, gübreyi tutar ve gerekli miktarı azaltır. Aynı yapı suyu daha iyi tutar ve topraktan havaya azot oksit ve metan emisyonlarını azaltır. Bu özellikleri biyokömürü, küresel ısınma ve hava kirliliği karşısında iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkartmaktadır.

Organik madde oksijen yokluğunda ısıtıldığında, katı biyokömür dışında enerji üretiminde kullanılabilen metan gibi gazlar ve petrol benzeri katran/yağ gibi bir sıvı madde de üretilmektedir.

Biyokömürün Faydaları Nelerdir?

  • Organik maddelerin bünyesinde yer alan karbondisoksit, katı yapı içerisinde karbona dönüştürülerek atmosfere salınması engellenir. Bu sayede, küresel ısınmaya pozitif bir katkı sağlanmış olur. Atık organik maddeler eğer bu şekilde değerlendirilirse, hem değerli bir karbon kaynağı hem de karbondioksit hapsedici değerli bir materyal elde edilmesi sağlanacaktır.
  • Toprak düzenleyicisi olarak kullanımı oldukça yaygındır. Toprağın verimliliğini arttırmasının yanında, su tutma kapasitesi gibi önemli bir parametreyi de olumlu yönde etkiler.
  • Ayrıca, topraklarda hastalık önleyici olarakta oldukça işlevseldir.
  • Biyokömür üretiminde açığa çıkan gaz ve sıvı maddeler enerji bakımından yüksek kapasiteye sahiptirler. Onların uygun sistemlerde yakılması sağlandığında, fosil yakıtlara nazaran daha temiz enerji üretimi sağlanabilir.

Kaynak: What is biochar?

BiyoKömür (Biyoçar) Nedir? Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?” hakkında 1 yorum

  1. Geri izleme: Fındık Ağacı ve Fındığın Faydaları Nelerdir? Fındık Nasıl Yetiştirilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir