Uçan Arabalar Gökyüzünde! Jetgiller, Geleceğe Dönüş ve CEZERİ…

Uçan Araba!

Cenevre Otomobil Fuarı’nda iki otomobil firması uçan arabalar konseptlerine giriş yaptılar. Her ikisi de hem kara hem de hava için bir araç tasarlama yolunda farklı bir yaklaşım benimsemiş.

Uçan Arabalar
Uçan Arabalar

Uçan arabaların havalı olacağını düşünerek “Jetgiller” veya “Geleceğe Dönüş” filmlerini izlediğinizi hatırlayın. Sadece bu gerçeğin üstesinden gelemezsin. Zeminde sürmekten havaya uçmaya dönüşecek bir araca sahip olmak seyahat etmenin harika bir yoludur.

Lütfen Okuyun: Güneş Enerjili Uçak Nedir? Jet Yakıtlı Uçakların Sonu Geldi mi?

Lojistik olarak, hava trafiği ve uçan arabaların nasıl düzenleneceği ile ilgili sorular var. Cadde yasal mı? Normal yakıtla mı çalışıyorlar? Nasıl ve nereye inebilirsin? Cenevre Otomobil Fuarı’nda iki farklı şirket, uçan otomobillerin fantezisini gerçeğe dönüştürmeyi planladıklarını gösterdi.

Uçan arabalar hayal midir?
Uçan arabalar hayal midir?

Uçan Arabalar Hayal midir?

Uçağın kalkış ve inmesi için 90 ila 200 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğinde  (100 ila 650 ft x 60 ft) boş alana ihtiyacı var ve bunun amaç planör alanları veya ultra hafif uçaklar için tasarlanmış pistler yeterli olacaktır. Modele bağlı olarak maksimum uçuş hızı saatte 180 km’dir (saatte 112 mil) ve yakıt bakımından menzil aralığı 400 ila 500 kilometredir (249 ila 311 mil).

Airbus ve Audi’nin ortak tasarımı Pop.Up Next. elektrikli bir araç ve otonom paylaşımlı sürüş hizmetine dikey havalanma kabiliyetine sahip olarak tasarlanmıştır. Cenevre Otomobil Fuarı’nda, otonom sürüşü olan bir otomobilin kabiliyetleri de sergileniyordu. Airbus ve Audi, Pop.Up’u tanıttı. Şimdilerde, bir helikopter gibi havaya dikey olarak kaldırabilen yol üzerinde kendi kendine sürüş teknolojisi olan Pop.Up’un izini sürmektedirler.

Bizim olmayabilir ama çocuklarımızın uçan arabası olacak diyebiliriz!
Bizim olmayabilir ama çocuklarımızın uçan arabası olacak diyebiliriz!

Uçan Arabamız Olacak mı?

Araç elektrikle çalışan, iki kişilik bir yolcu koltuğuna sahip yerde otonom sürüş için 60 kW (80 hp) güce ihtiyaç duymaktadır. En yüksek hızı saatte 100 kilometredir (saatte 62 mil) ve 15 kilovat saatlik pil, 130 kilometreye (81 mil) sahiptir.

Lütfen okuyun: GRUMMAN X-29: İleri Teknolojiyi Sergileyen Ters Kanatlı Uçak

En önemli ve belki de en büyük zorluk otonom sürüş olduğunu söyleyen helikopter üreticisi Bell’in inovasyon başkan yardımcısı Scott Drennan. CES 2019’da şirket, kendisini dikey olarak yerden itmek için altı konumlandırılmış  rotor kullanan Nexus hava taksisini açıkladı. Nexus, bir pilot da dahil olmak üzere beş koltuğa sahip fakat otonom uçuş için tasarlandı. İlk kazadan sonra korkmuş insanların nasıl otonom bir uçak olacağını hayal edin. Ya da arkalarından altı kişiyi taşıyan bir dronun ne kadar şüphe kaynağı olacağı düşünün.

Milli uçan araba 'Cezeri'
Milli uçan araba ‘Cezeri‘ – Kaynak (Milli uçan araba ‘Cezeri’ görücüye çıktı)

Kaynak: Flying Cars Are Closer to Reality Than You ThinkUp in the Sky! It’s Flying Cars!The New Flying Cars: How They Work

Uçan Arabalar Gökyüzünde! Jetgiller, Geleceğe Dönüş ve CEZERİ…” hakkında 1 yorum

  1. Geri izleme: Bataryalı Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır? Araçların Özellikleri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir