Petrol Sızıntıları; İnsanoğlunun En Büyük Çevre Felaketleri!

Petrol Sızıntıları; Kapkara Bir Gerçek!

Hasarlı tankerlerin, boru hatlarının veya açık deniz petrol sondaj kulelerinin neden olduğu petrol sızıntıları genellikle on yıllar boyunca devam edebilecek acil ve uzun vadeli çevre hasarlarına yol açar. Peki bu hasarlar neleri mi etkiler? Neredeyse Her şeyi!

Petrol Sızıntıları; İnsanoğlunun Büyük Çevre Felaketleri!
Petrol Sızıntıları; İnsanoğlunun Büyük Çevre Felaketleri! – Kaynak

Plajlar, Bataklıklar ve Kırılgan Su Ekosistemleri

Petrol sızıntıları dokundukları her şeyi kaplar ve girdikleri her ekosistemin istenmeyen ama uzun vadeli parçaları haline gelir. Büyük bir sızıntıdan elde edilen bir yağ tabakası bir plaja ulaştığında, petrol her kum tanesini sarar ve üzerine yapışır. Eğer petrol kıyı bataklıklarına, mangrov ormanlarına veya diğer sulak alanlara, lifli bitkilere ve çimenlere ulaşırsa zarar verebilir ve bölgeyi yaban hayatına uygun olmayan bir hale getirebilir. Petrol sonunda su yüzeyinde yüzerek durur ancak zamanla deniz ortamına batmaya başladığında, küresel besin zincirinde olan balık ve küçük organizmalar öldürür veya kırılgan sualtı ekosistemleri üzerinde benzer zararlı etkileri olabilir. Örneğin, 1989’daki Exxon Valdez petrol sızıntısının ardından yapılan büyük temizlik çabalarına rağmen, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan bir çalışmada, Alaska kıyı şeridi boyunca 26.000 galon petrolün hala kumda mahsur kaldığı ortaya kondu. Araştırmayı yürüten bilim adamları, artık petrolün yılda yüzde dörtten az azaldığını belirlediler.

Kuşlar

Petrol kaplı kuşlar, petrol sızıntılarının yol açtığı çevresel zararın evrensel bir sembolüdür. Kıyı kuşlarının bazı türleri, zaman içinde tehlike hissederlerse yer değiştirerek kaçabilirler. Ancak yiyecekleri için yüzen ve dalış yapan deniz kuşları büyük olasılıkla bir sızıntının ardından petrolle kaplıdırlar. Az miktarda yağ bile bir kuş için ölümcül olabilir. Tüyleri kaplayarak, petrol sadece uçmayı imkansız hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda kuşların doğal su yalıtımını da yok ediyor, onları hipotermiye veya aşırı ısınmaya karşı savunmasız bırakıyor. Kuşlar doğal korumalarını geri getirmek için tüylerini çılgınca çalıştırdıkları için, genellikle iç organlarına ciddi şekilde zarar veren ve ölüme yol açan yağı yutarlar. Exxon Valdez petrol sızıntısının en iyi ihtimalle 250.000 deniz kuşunu öldürdüğü bilnmektedir.

Kaynak: 5 Environmental Consequences of Oil Spills

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir