Korona Virüs ve Hava Kirliliği İlişkisi: Küresel Isınma Bitiyor mu?

Korona Virüs sebebiyle 2019 yılı sonunda Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Kovid-19 hastalığı 2020 yılında dünyamızı esir almış durumda. Çin’de sonra yüzlerce ülkeye yayılan bu virüs sebebiyle milyonlarca insan hasta ve yüz binlercesi de maalesef vefat ettiler. Bu, 100 günlük bir bilanço. Aşı bulunmasının geciktiği her gün bu rakamlar katlanarak artacak gibi duruyor maalesef.

Bu öldürücü virüsün nadir olumlu yönlerinden bir tanesi de hava kirliliği üzerine yaptığı pozitif katkı olarak karşımıza çıkmaktadır. Küresel ısınma bu virüs ile mi duracak acaba?

Bu virüs sayesinde eşi görülmemiş zamanlarda yaşıyoruz. Dünyanın üçte biri kilit altında, hava trafiği azaldı, fabrikalar kapandı ve hayatlarımız duraksadı. Ancak pencereyi açıp baktığınızda farklı bir şey fark edeceksiniz. Gökyüzü daha temiz ve hava ferahlıyor. Sizce de öyle değil mi?

Yeni bilimsel veriler, hava kirliliğinde büyük bir küresel düşüş olduğunu gösteriyor. Bilim adamları, Paris, Madrid, Milano ve Roma’da yaklaşık % 50’lik bir azot dioksit düşüşü olduğunu keşfettiler.

Veriler önemli bir çıktı, ama çıplak gözle dönüşümü görmek başka bir şey! Küresel karantinanın havayı nasıl temizlediğini gösteren fotoğraflar ile şehirlerin öncesi ve sonrasına bir göz atalım.

Yeni Delhi, Hindistan - Korona virüs ve hava kirliliği
Yeni Delhi, Hindistan – Korona virüs ve hava kirliliği
Milan, İtalya - Korona virüs ve hava kirliliği
Milan, İtalya – Korona virüs ve hava kirliliği

Kaynak: 11 Before-And-After Comparisons Show The Positive Effect Of Quarantine And How It’s Reducing Pollution

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir