İstilacı Türler Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Üzerine Olumsuz Etki Bırakıyor

İstilacı türler, iklim değişikliği, arazi kullanımlarının değişmesi ve bir çok şey ekosistemleri ve bununla beraberde biyolojik çeşitliliği etkilemektedir. Bu etki genellikle olumsuz olmakta ve yerel canlı türlerini yok etmeye kadar gitmektedir.

İstilacı Türler arasında yer alan kokar ağaç Çin'e özgü bir tür olmasına rağmen, tüm dünyaya yayılmaktadır.
İstilacı Türler arasında yer alan kokar ağaç Çin’e özgü bir tür olmasına rağmen, tüm dünyaya yayılmaktadır. – Kaynak

Biyoçeşitlilik ve ekosistemler korunması gereken yapılardır. Bu sebeple özellikle istilacı türler sebebiyle ortaya çıkan yıkımların önüne geçmek önem arz etmektedir. İstilacılar, bitki yada hayvan olabililir. Önemli olan ait olmadıkları ekosisteme dışarıdan gelerek, orada yaşayan türleri baskı altına alıp almadıklarıdır.

İstilacı Türler Ne Yapar?

İstilacı türler, küresel ekosistemin işleyişini önemli ölçüde etkiler. Ancak, etkilerin arkasındaki mekanizmalar genellikle belirsizdir ve kapsamlı deneysel çalışmalara rağmen, biyolojik çeşitlilik kaybının gerçek dünya ekosistemlerinde ki boyutu tam olarak bilinememektedir.

İstilacıların ekosistem işleyişi üzerindeki doğrudan etkileri, bozulma rejimlerindeki veya besin düzeylerindeki değişikliklerle ortaya çıkabilir. Biyolojik çeşitlilik kaybının dolaylı etkileri ancak istilacıların biyolojik çeşitliliği güçlü bir şekilde azaltması ve biyolojik çeşitliliğin işleyişini güçlü bir şekilde etkilemesi durumunda önemli olacaktır.

Örneklerle İstilacı Canlı Türleri

Balon Balıkları

2020 yılında en bilinen istilacı türlerden birisi, balon balıklarıdır. Kızıl Deniz’den Akdeniz’e geçen bu balıklar, ait olmadıkları bu ortamda çok çabuk çoğalma becerisi göstererek aşırı derecede zararlı olmaya başlamışlardır.

Balon balıkları, Kızıldeniz'e ait olan istilacı bir balık türüdür.
Balon balıkları, Kızıldeniz’e ait olan istilacı bir balık türüdür. – Kaynak

Balon balıkları son derece zehirlidir. Yenilmemeleri gerekiyor. Bunun yanında çok kuvvetli çeneleri var. Bu sayede teneke kutuyu bile ısırabiliyorlar. İnsanlara da saldırıp, vücutlarına zarar verdikleri tespit edilmiştir.

Balıkçıların ağlarına ve avlarına zarar veren bu balıklar için Tarım ve Orman Bakanlığı kuyruk başına ödeme yaparak, denizlerimizde sayılarının artmasının önüne geçmeye çalışmaktadır. Bunun yanında onları tüketen büyük ve yırtıcı akya, kofana vb. türlerin sayılarının artmasına yardımcı olunması elzemdir.

Kaynak: Direct and indirect effects of invasive species: Biodiversity loss is a major mechanism by which an invasive tree affects ecosystem functioningIncrease in invasive species poses dramatic threat to biodiversity – report

İstilacı Türler Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Üzerine Olumsuz Etki Bırakıyor” hakkında 1 yorum

  1. Geri izleme: Biyoçeşitlilik Nedir? Biyoçeşitlilik neden önemlidir ve Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir