Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?

Avokado Ağacı

Avokado ağacı, ılıman iklimlerde yetişen ağaç çeşitleri arasında yer alan kremsi dokulu bir meyve ağacıdır. Potansiyel sağlık yararları arasında sindirimin iyileştirilmesi, depresyon riskinin azaltılması ve kansere karşı korunma bulunmaktadır. Avokado, önemli miktarda sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri sağlayan bir meyvedir. Avokado doğal olarak besleyici bir besin maddesidir ve yaklaşık 20 vitamin ve mineral içerir.

Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Avokado'nun Faydaları Nelerdir?
Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Avokado’nun Faydaları Nelerdir? – Kaynak

Lütfen okuyun: Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Birçok araştırma, avokado gibi gıdaları içeren ağırlıklı olarak bitki bazlı bir diyetin, sağlıklı bir ten ve saç, yüksek enerji ve genel düşük kiloları teşvik ederken obezite, diyabet, kalp hastalığı ve genel ölüm riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini keşfetmiştir.

Avokado Faydaları Nelerdir?

1- Avokado Besin Açısından Zengindir

Bir porsiyon (bir avokadonun beşte biri, yaklaşık 40 gram) şunları içerir:

  • 64 kalori
  • 6 gram yağ
  • 3.4 gram karbonhidrat
  • bir gramdan az şeker
  • 3 gram lif
  • Avokado, C, E, K ve B-6 vitaminlerinin yanı sıra riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit, magnezyum ve potasyumun harika bir kaynağıdır. Ayrıca, lutein, beta-karoten ve omega-3 yağ asitleri sağlarlar.

Bir avokadodaki kalorilerin çoğu yağdan gelir ancak, avokado sizi tam olarak doygun tutmaya yardımcı olan sağlıklı ve faydalı yağlarla doludur. Yağ tükettiğinizde beyniniz iştahınızı kesmek için bir sinyal alır. Yağ yemek, kandaki şeker seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olan karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır.

Yağ vücuttaki her hücre için gereklidir. Sağlıklı yağlar yemek, cilt sağlığını destekler, yağda çözünen vitaminlerin, minerallerin ve diğer besinlerin emilimini arttırır ve hatta bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Avokado'nun Faydaları Nelerdir?
Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Avokado’nun Faydaları Nelerdir? – Kaynak

Lütfen Okuyun: Fındık Ağacı ve Fındığın Faydaları Nelerdir? Fındık Nasıl Yetiştirilir?

2- Kalp için Sağlıklıdır

Avokado, beta-sitosterol adı verilen doğal bir bitki sterolinini içerir. Düzenli beta-sitosterol ve diğer bitki sterollerinin tüketilmesinin sağlıklı kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olduğu görülmüştür.

3- Gözler için Faydalıdır

Avokado, lutein ve zeaksantin içerir, ve bunlar özellikle ultraviyole ışığın da dahil olduğu zararları en aza indirmeye yardımcı olmak için antioksidan koruma sağlayan gözlerde dokularda yoğunlaşmış iki fitokimyasaldır.

Avokadodaki tekli doymamış yağ asitleri ayrıca beta-karoten Kaynaklı Kaynak gibi diğer yararlı yağda çözünen antioksidanların emilimini de desteklediğinden, diyetinize avokado eklemek yaşa bağlı makula dejenerasyonu gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

4- Osteoporozu Önlemek için Katkı Sağlayabilir

Bir avokado’nun yarısı günlük önerilen K vitamini alımının yaklaşık yüzde 25’ini sağlar. Bu besin genellikle göz ardı edilir, ancak kemik sağlığı için gereklidir.

K vitamini, sağlıklı kemikleri korumak için önemli olan besinleri düşünürken, genellikle kalsiyum ve D vitamini tarafından gölgede bırakılır, ancak, yeterli miktarda K vitamini içeren bir diyet yemek, kalsiyum emilimini artırarak ve idrarda kalsiyum atılımını azaltarak kemik sağlığını destekleyebilir.

5- Kansere iyi Gelir

Yiyeceklerden yeterli miktarda folat alımı kolon, mide, pankreas ve rahim ağzı kanserlerine karşı korunma konusunda umut verici olmuştur. Avokado, kanser tedavisinde rol oynayabilir, bazı araştırmalar avokadodan çıkarılan fitokimyasalların selektif olarak büyümeyi engelleyebileceğini tespit etmiştir. Bu fitokimyasalların da kemoterapi ilacı olan siklofosfamid kaynaklı kromozomal hasarı azalttığı gösterilmiştir.

Lütfen okuyunuz: Yenilebilir Orman Bahçesi (Gıda Ormanı) Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Avokado Ağacı Yetiştirme

Avokado Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?

Avokado yetiştirme iklimsel kısıtlara sahip olsa bile, yemiş olduğunuz avokadonun çekirdeğinden bir avokado fidanı ve sonrasında ise bir avokado ağacı elde edebilirsiniz.

Avokado çekirdeğinin etrafına 4 kürdanı saplayarak sivri tarafı üste gelecek şekilde su dolu bir kavanoz yada bardağın üstüne yerleştiriniz. Alt kısmı mutlaka su ile temas etmeli ve su azalırsa zamanla takviye yapmalısınız. Bu şekilde camın önüne koyduğunuz avokado çekirdeği bir kaç hafta sonra alt taraftan kök çıkartmaya başlayacaktır.

Avokado çekirdeği çimlendirme
Avokado çekirdeği çimlendirme

Kökü bir süre uzadıktan sonra artık toprağa dikilebilir hale gelmiş olacaktır. Uygun derinlikte bir saksıya dikerek fidanınızın gelişmesi sağlamaya başlayabilirsiniz. Avokado fidanınız bir süre sonra üstten de büyümeye başlayacak ve ilk yapraklarını çıkartacaktır.

Avokado fidanı
Avokado fidanı

Zamanla ufak bir ağaç haline gelecek avokado fidanınız artık daha büyük bir saksıya dikilebilir olacaktır.

Avokado fidanı
Avokado fidanı

Avokado Yaprağının Faydaları

Avokado Yağı Faydaları

Kaynak: Why is avocado good for you?5 Amazing Health Benefits of Avocado

Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?” hakkında 2 yorum

  1. Geri izleme: Türkiye'de Yetişen Ağaç Türleri (Çeşitleri) ve Özellikleri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir