Derince Asker Hastanesi” Betonlaşmamalı! Yeşil Kalmalı!

Derince Asker Hastanesi

Kocaeli ilinin Derince ilçesinin merkezinde sayılabilecek bir konuma sahip olan Derince Asker Hastanesi alınan bir kararla kapatıldı ve devlet büyüklerimizin bu alan için yeni plan ve projelerini bekler oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Milletvekilleri, Bakanlar ve Valinin adının geçtiği basında ki haberlerde buranın Derince Araştırma Hastanesine bağlanacağı yönünde (İlgili haberler [1] – [2]). Ek binalar ile eksik olan bölümler açılacak ve yatak kapasitesi arttırılacakmış hastanenin. Büyük ihtimalle sağlık alanı olarak değerlendirilmek üzere bir plan ve proje çalışması yapılacak burada. Bir ihtimal ise buranın TSK tarafından TOKİ’ye devredileceği yönünde. Bu şekilde olursa konut alanı olarak kullanımı kaçınılmaz olacaktır 140 dönümlük bu arazinin.

derince-2

Derince İlçemizin kuş bakışı görüntüsü… Kırmızı ile işaretlenmiş alan Derince Araştırma Hastanesi, Mavi alan ise Derince Asker Hastanesi.

Çevre açısından konunun değerlendirilmesi

Konuyu çevre açısından ele aldığımızda buraya yapılması planlanan çalışmalar üzerinden giderek araştırmamızı derinleştirebiliriz:

  1. Hastane yapılması önemli bir eksikliği giderebilir. Sağlık önemli bir nokta ve buradaki mevcut hastanenin gelişimi ve eksiklerinin giderilmesi için atılım olabilir. Mevcut hastane alanını baz aldığımızda, arazinin çok daha büyük olduğu görülüyor. Bahsedilen işler için arazinin yarısı kullanılabilir belki de daha az bir kısmı. Diğer kısımları içinse güzel bir yeşil alan ve park çalışması gerçekleştirilebilir. Bunların yanında, hiçbir zaman tam kapasite ile kullanıldığını görmediğim Rotary Hastanesinin boş yerlerinin değerlendirilmesi ve de mevcut araştırma hastanesinin alanında yeni çalışmalar ile bir yapılandırmaya gidilerek bu asker hastanesinin alanına hiçbir müdahalede yapılmayabilir. Bu öneri, belirtilen eksikliklerin giderilmesi için yeterli bir seçenek olmayabilir. Bunu en iyi şekilde hastane yönetimi ve ilimizde sağlık alanında kamuda en tepede yer alan yöneticiler bilebilirler.
  2. Sağlık için değil de konut alanı için kullanıma açılırsa bu alan tam bir katliam olur. Çünkü zaten her yerde konut yapımı aralıksız sürüyor. TOKİ’nin işin içine girmesi ise bölgede ki sıkışıklığı daha da arttıracaktır. Bu alanın en kötü kullanım seçeneği de bu olacaktır. Belki de bir AVM inşaatı yükselecektir bu araziden!

derince-3

Derince Araştırma Hastanesi(üstteki) ve Derince Asker Hastanesi(alttaki)

Derince Asker Hastanesi önemi

Konu itibarı ile çok değerli bir yerdedir arazi. Mutlaka çok önemli bir amaç için kullanılmalıdır. Kuş bakışı görüntüden de anlaşıldığı üzere çevresinde yeşil alan pek azdır. Bu arazinin kaybı da bu yeşil alan kıtlığının artmasına ve dönüşü olmayan bir yola girilmesine sebebiyet verecektir ilçede. Belediyemizin elinde arazi olmadığı için birçok yerde eksikliğine rağmen park yapılamıyor ve çocuklarımız bu ihtiyaçlarından mahrum kalıyorlar. Bu alanda bu mahrumiyetin yaşandığı yerlerin tam yanı başında bulunuyor. Sahip olduğu yeşil alan ve yapılacak yeni desteklemeler ile bu eksiklik ortadan kalkabilir. Aksi bir şekilde beton girerse bu araziye yüzlerce ağacın kesilmesi gerekecektir.

Plansız ve aşırıya kaçmış şehirleşme, doğaya yapılan kıyımlar, küresel ısınma vb. birçok olumsuz etken sebebi ile insanlarımızda artık doğa yoksunluğu sendromu adı verilen bir şey ile karşı karşıya kalmışlardır. Büyük şehirlerimizde bu daha da bariz bir şekilde karşımızdadır. Adeta beton ile her boş araziyi doldurma çabası içerisinde insanlar, sanki bir yarış var. İstanbul, Siemens’in Yeşil Şehir indeksi araştırmasında Avrupa’daki 30 şehir arasında 25. olabilmiştir ancak. Bu vahim bir durumdur. Doğa ve yeşile verilen önemde gerileme ülkemizde İstanbul başta olmak üzere hızlı bir şekilde devam etmektedir. Kocaeli ilinde de benzeri bir durum mevcuttur. Yapılan iyileştirmelerin yanında önümüze çıkan fırsatlarda yeşil alanların sanayi ve konut sektörüne heba edilmesi bu iyileşmeyi baltalamaktadır.

Derince Asker Hastanesi korunması için öneriler

Bu alan ile ilgili gelişmiş ve doğaya değer veren bir hareket yapılacaksa eğer şu öneriler izlenebilir:

  • Mevcut alanın tamamı yapılaşmaya kapatılmalı.
  • İçeride yer alan Askeri Hastane binası yıkılmalı ya da geliştirilecek projeler ile bu alan için faydalı bir eğitim merkezi ya da benzeri faydalı doğa dostu çalışmalar için kullanıma ayrılmalı.
  • Alanın flora ve faunası bir araştırma ile ortaya konmalı, içerdiği çeşitlilik tespit edilmeli ve korunması, daha da çeşitlendirilmesi için nasıl çalışmalar yapılabilir tespit edilmeli. Asker hastanesi arazisi ve çevredeki kuş, arı, kelebek vb. türler için yaşam alanı sağlayan ve ilçenin merkezinde ki oksijen kaynağı son kale olması da arazinin önemini ve neden korunması gerektiğini ortaya koymaktadır.
  • En dış kısmı yürüyüş ve koşu pisti için ayrılmalı ve belirli noktalar spor aletleri ile donatılmalı. Bir iç kademe de vatandaşlar için bank, piknik masası ve kamelyalar ile dinlenme, piknik gibi etkinlikler için mesire alanı şeklinde düzenlenmeli. Çocuklara doğa ile iç içe olabilecekleri büyük bir park alanı tasarlanmalı. Ortada ise alanın en az yarısı kadar olmak kaydıyla hiçbir şekilde müdahale edilmeyen vahşi bir doğa parçası bırakılmalı. Şehrin göbeğinde olsa bile canlılar el değmemiş bir alanda yaşamalarını sürdürmeli.
  • Burası Derince’nin yer altı suyu besleme kaynağı olarak tasarlanmalı. Su sıkıntısı yaşadığımız aşikardır ve ilerleyen yıllarda bu sorun daha da büyüyecektir. Bu sebeple yeraltı suyu kaynaklarımızı beslememiz gerekmektedir. Bu alan bir nevi yağmur suyu hasadı yapabilecek çok büyük kapasiteye sahiptir.
  • Bölgeye uygun bitkilerin çeşitleri arttırılmalı. Bitki seçiminde özellikle arı, kelebek gibi dölleyici özelliği yüksek canlıları çekecek çiçekler ve ağaçlar seçilmeli ki çevrede bulunan vatandaşların bahçelerine de bu canlıların katkısı yüksek derecede olsun. Ağaçların faydaları asla göz ardı edilmemesi gereken bir yaklaşım.
  • İlçede yer alan okullar için uygulamalı tarım yapılabilir bir alan bırakılmalı. Bu sayede çocuklarımız erken yaşlarında faydalı bir öğrenme süreci ile iç içe olabilirler. Bu süreç her bir bireye toprak nasıl işlenir, nasıl bakımı yapılır, ne zaman ve ne şekilde bitkiler ekilir ve hasat edilir öğrenilebilir.

Recep Önder Sürmeli

Çevre Mühendisi

Derince Asker Hastanesi” Betonlaşmamalı! Yeşil Kalmalı!” hakkında 4 yorum

  1. Geri izleme: Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut’a Mektup « Bir Garip Yurdum İnsanı:)

  2. canan uzun

    slm ben derincede oturan sade vatandaş olup isdegim şu yönde olcak hastanemiz yetersiz ek hastane olursa geri kalan kısmıda çocuk parkı koşu alanı cay bahçesi enazından nefes alabileceğimiz bir yer olur saygılar

  3. recep Yazar

    Canan Hanım,
    Diş hastanesinin alt kısmı boş duruyor yıllardır, orasını ek üniteler için kullanabilirler ama yapılmıyor. Asker Hastanesi arazisi yeşil alan dışında değerlendirmeye alınırsa Derince kaybeder.

  4. Harun Eser

    Hala hastaneye yer ayirmaya çalisiyorlar.
    Hastahanenin arkasinda kocaman bos yer var.Geceleri bitane ambulans duruyor. Oraya yapin ne yapacaksaniz. O araziye hastahaneyle ilgili birsey yapmayin artik.
    Göc aliyoruz tamam da hastahaneyemi göc aliyoruz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir