Solucan Gübresi

Nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme gibi sebeplerden dolayı yoğun katı atık üretimi olmakta ve düzenli/düzensiz depolama ve yakma gibi yöntemler ile bu atıklar yönetilmektedir. Farklı yöntemler kullanılarak bu atıklar geri dönüştürülebilir ve tekrardan ekonomiye ve en önemlisi de doğaya geri kazandırılabilir. Bu  süreçler arasında biyogaz üretimi (anaerobik çürütme), kompostlaştırma ve vermikompostlaştırma yer alır. Bunların arasından ise vermikompost uygulaması yani atıklardan solucan gübresi üretimi çevreci, sürdürülebilir, kolay uygulanabilir, ekonomik ve hızlı bir teknik olarak kabul edilmektedir.

Solucan Gübresi Üretimi:

Solucan gübresi üretimi (vermi kompostlaştırma), besin maddelerinin geri dönüşümü ve geri kazanımının gerçekleştirildiği doğal ve önemli bir mekanizmadır. Bu yöntem ekolojik ve biyolojik olarak geliştirilmiş, çevre dostu, faydalı ve yenilikçi bir işlemdir; aynı zamanda çevre bilinci yaklaşımını da aşılayan önemli bir süreçtir. Sürecin sonunda atık yönetimi sağlanmış olur ve de tarımda kullanılabilir katma değerli bir ürün, gübre üretimi sağlanır.

solucan-candir

Toprak solucanları = Toprak mühendisleri

Toprak solucanları, kendilerine verilen organik madde ve atık/artıkları, hayvan gübrelerini, arıtma çamurlarını ve endüstriyel artıkları biyolojik olarak parçalar ve stabilize ederler. Toprak solucanlarının yoğun olarak kullanıldığı süreçte bazı mikroorganizmalarda aktif rol alır; aerobik (oksijenli) ortamda gerçekleşir, sıcaklık ve nem önemlidir. Vermikompost adı da verilen solucan gübresi, besin bakımından zengin ve stabilize bir gübredir. Solucanlar atıkların yüzey alanlarını arttırarak hem kendilerinin hem de mikroorganizmaların etkinliklerini üst seviyeye çıkartarak atıkların daha çabuk azaltılmasını sağlamaktadırlar.

Solucan Gübresinin İçeriği:

Solucan gübresi, kullanıma hazır besin maddeleri ve elementleri içerir; yüksek azot, fosfor, potasyum, kokusuz hümik maddeler ve çeşitli türlerde faydalı enzimler. Bu besin maddeleri yavaşça çözünürler ve bitkiler için kullanıma hazırdırlar. Turba yada kesek benzeri bir yapıda olan solucan gübresi düşün karbon/azot (C/N) oranı, yüksek gözeneklilik ve gelişmiş bir su tutma kapasitesine sahiptir.

Solucan Gübresi Üretiminde Kullanılan Solucanlar:

Bu proseste çok çeşitli toprak solucanları kullanılır; en yaygın türlerden olan kırmızı Kaliforniya solucanı (Eisenia fetida (foetida)) Türkiye’de de solucan gübresi üretiminde çok yaygı olarak kullanılan yerel bir türdür. Diğer örnek türler ise, Eudrilus Euginiae, Eisenia Andrei, Drawida willsi, P. ceylanensis, Perionyx excavatus vb. olarak sıralanabilir. Bunlar arasında kırmızı Kaliforniya solucanlarının tercih edilmesinin sebebi ise, yüksek miktarda atık dönüştürme, yüksek çoğalma hızı ve çok aşırı çevresel şartlara adapte olabilmeleridir.

Solucan Gübresinin Faydaları

  1. Gıda atıklarının azaltılmasına yardımcı olur.
  2. Düşük sera gazı üretimi sağlanır.
  3. % 100 organik gübredir.
  4. Çöp bertarafı giderlerinin düşmesini sağlar.
  5. Bitki direncini arttırır.
  6. Çöp kokusunu azaltır
  7. Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
  8. Toprak besin seviyesi geliştirir.

Solucanların Faydaları Nelerdir?

Kaynaklar:
1, 2, 3,

Solucan Gübresi Haberleri:

  • Tarımda çiftçimiz gülsün: KOSGEB desteğiyle mantar üreten kadınlar, solucan gübresi üreten insanlar, Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Genç Çiftçi Projesi kapsamından yararlanarak kaz yetiştiren gençler bunlardan sadece birkaçı. Üstelik bu hikayelerdeki kişilerin üretimlerine ilgi o kadar çok ki talebi karşılamakta epey zorlanıyorlar.
  • ESKİ HÜKÜMLÜ ŞİMDİ DE KOOPERATİF KURDU: Ticari yönden yaşadığı bir sıkıntı nedeniyle 2009 yılında cezaevine girip 2016’da denetimli olarak tahliye olan Mükerrem Güleç, 2017 yılında İŞKUR tarafından Proje Destek Hibesi aldı. M&U adındaki işletmesini kuran Güleç, şimdi de Denizli Organik Solucan Gübresi (DOSGÜB) Kooperatifini kurdu.
  • Suyun yolunu açtı toprak ödülünü verdi: Yüzlerce ineğin dışkısı ve organik atıkların yanı sıra kimyasal değmemiş atık su, bu havuzda birikiyor. Oluşan ‘gübre şerbeti’ de, borularla ineklerin otlayacağı toprağı besliyor. Ulaşmayan bölgelere ise gübre, tankerlerle götürülüyor. Ayrıca gübrenin bir bölümü de katı-sıvı diye ayrılarak solucan gübresi üreten komşuya veriliyor.
  • Solucan gübresine çiftçinin ilgisi artıyor Kaynak: Solucan gübresine çiftçinin ilgisi artıyor: Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu ile Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çağrısının ardından, Kozdere ve Mahmudiye köylerinde solucan gübresi üretilmeye başlandı. Kaynak: Solucan gübresine çiftçinin ilgisi artıyor.
  • Hollandalı gelinle organik mucize!: Hollanda asıllı Diane Öküzcü, kocası Rauf Öküzcü ile birlikte Aydın’daki çiftliklerinde Hollanda’nın gelişmiş tarım metotlarını uyguluyor. Kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan tamamen doğal yollarla üretim yapan Hollandalı gelin, Aydınlı çiftçilere örnek oluyor.
  • KARTAL BELEDİYESİ’NDEN SABRİ TAŞKIN İLKOKULU’NA SOLUCAN GÜBRESİ DESTEĞİ: Çevre konusunda yaptığı kampanyalar ve geri dönüşüm projeleri ile öne çıkan Kartal Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü, bu kez Sabri Taşkın İlkokulu’na solucan gübresi desteği verdi.

Detaylı haberleri “solucan gübresi haberleri” sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Solucan Gübresi” hakkında 10 yorum

  1. Geri izleme: » Solucan Gübresi Haberleri | Çevre Bilinci Platformu - Çevreciyiz ve Doğayı Çok Seviyoruz! |

  2. Geri izleme: Çevreci iş fikirleri - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform | Çevre Bilinci – Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform |

  3. Geri izleme: Biyogaz Nedir ve Nasıl Üretilir? - Çevre Bilinci - Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform | Çevre Bilinci – Çevreci, Doğa Sever ve Yeşil Platform |

  4. Geri izleme: Ormanların Faydaları Nelerdir?

  5. Geri izleme: Dünya için bir şey yap!: Dünyamızı hep birlikte nasıl kurtarabiliriz?

  6. Geri izleme: Ahşap Palet: O Harika Bir Bahçe Mobilyası!

  7. Geri izleme: Asit Yağmurları Nasıl Oluşur

  8. Geri izleme: Çevre Bilinci

  9. Geri izleme: Fosfor Nedir? Fosforun Kaynakları ve Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir