Avustralya Orman Yangınları; İklim Değişikliği ve Alg Patlaması

Avustralya Orman Yangınları ve Yarattığı Yıkım

Avustralya Orman Yangınları (çalılık yangınları) 2019-2020 yangın sezonunda uzaydan görülebilecek kadar devasaydı. Daha önce tahmin edilenin iki katından fazla karbondioksit (CO2) üreterek atmosfere verdi. Bölgenin büyüklüğüne ve yanan bitki malzemesi miktarına göre yangınlar tarafından salınan CO2 miktarı 275 milyon ton olarak açıklanmıştı. Nature dergisinde çıkan araştırma makalesinde ise atmosfere yayılan karbondioksit miktarı aslında 715 milyon tona daha yakındı.

Avustralya Orman Yangınları ve İklim Değişikliği
Avustralya Orman Yangınları ve İklim Değişikliği (Kaynak)

Şiddetli yangın mevsimleri, devam eden iklim değişikliği ile güneydoğu Avustralya’da daha yaygın hale gelecektir. İklim değişikliği, 2019-2020 yangın sezonu gibi şiddetli yangın olaylarının olasılığını şimdiden en az yüzde 30 artırdı. İklim değişikliği aynı zamanda uç noktada sıcaklıkların oluşmasına ve 2021 yılında Manavgat, Marmaris vb. yerlerde ortaya çıkan yangınların söndürülmesi noktasında büyük sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.

Aerosoller, Duman ve Sonuçları

Nature’da yayınlanan başka bir çalışma ise, yangından çıkan dumanın ve aerosollerin Güney Okyanusu’nda binlerce kilometre yol kat ettiğini ve suyu algler için önemli bir besin maddesi olan demirle beslediği tespit etti. Araştırmacılar, Avustralya’dan daha büyük olan alg patlamalarının, orman yangınlarının etkileri hakkında daha çok bilgi edinilebileceğini gösteriyor.

Ayrıca, aerosoller gelen güneş ışığını emer ve dağıtır, bu da görünürlüğü azaltır ve optik derinliği arttırır. Aerosoller insan sağlığı, hava durumu ve iklim üzerinde bir etkiye sahiptir. Aerosol kaynakları arasında fabrikalardan kaynaklanan kirlilik, yangınlardan kaynaklanan duman, toz fırtınalarından kaynaklanan tozlar, deniz tuzları ve volkanik kül ve duman bulunur. Aerosoller, astım veya diğer solunum yolu hastalıkları olan kişiler tarafından solunduğunda insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Aerosoller ayrıca dünyayı soğutarak veya ısıtarak, bulutların oluşmasına yardımcı olarak veya önleyerek hava ve iklim üzerinde bir etkiye sahiptir.

Sonuçlardan görüldüğü üzere, orman yada çalılık yangınları sadece bitkileri ve orada bulunan diğer canlıları öldürmekle kalmıyor, farklı çevresel etkilere de sebep oluyor. Bu sebeple ormanları korumak için çalışmalıyız ve daha dikkatli bir yaşam sürdürmeliyiz.

Kaynak: Australian bushfires had widespread impacts across the globeAustralian fires in 2019–2020 had even more global reach than previously thought

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir